Hallon- och lakritsfudge

Hallon- och lakritsfudge
Foto: Ulrika Pousette
Jenny Warsén porträtt
Jenny Warsén porträtt

Hallon- och lakritsfudge

14 ingredienser

30 m + tid i kylen

"Det bästa med julbaket är att barnen älskar att få vara med, särskilt som provsmakare! Här bjuder jag på ett traditionellt bakrecept, men med en modern twist!" /Jenny Warsén

Ingredienser

portioner bitar

Lakritslagret

  • 0,5 förp turkisk peppar [à 75 g]
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 2 dl strösocker
  • 25 g smör
  • 2 msk ljus sirap
  • 100 g mjölkchoklad
  • svart hushållsfärg

Hallonlagret

  • 1,5 dl vispgrädde
  • 2 dl strösocker
  • 25 g smör
  • 2 msk ljus sirap
  • 80 g hallon, färska
  • 50 g vit bakchoklad
  • röd hushållsfärg

Gör så här

  1. Krossa karamellerna i en mortel. Lägg allt utom choklad och karamellfärg i en tjockbottnad kastrull. Koka till 120 grader under omrörning.
  2. Ta av från plattan, bryt ner chokladen och rör om tills den har smält. Färga med karamellfärg och häll upp smeten i en form med bakplåtspapper, cirka 13 x 13 cm. Ställ i kylen.
  3. Koka upp grädde, socker, smör, sirap och hallon under omrörning. Låt sjuda tills blandningen är 120 grader. Rör om då och då. Mosa hallonen om det behövs.
  4. Ta av från plattan, bryt ner chokladen och rör om tills den har smält. Färga med karamellfärg och häll blandningen ovanpå lakritslagret.
  5. Låt stå i rumstemperatur i minst 6 timmar innan du skär i fina bitar med en vass kniv.