Hallon- och champagnetårta

5 röster

Lyxig tårta med champagnebottnar och marängsmörkräm med hallon.

Ett recept räcker till 2 st 20 cm formar eller 3 st 15 cm formar. Gör recept x3.

Visa mer

Du behöver

Botten

  • 443 g mjöl
  • 3 tsk (13 g) bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 226 g osaltat smör, rumstemp.
  • 214 g socker
  • 6 äggvitor
  • 4,5 dl champagne eller mousserande vin (gärna ett prosecco)
  • ev orange pastafärg

Fyllning

  • 10 äggvitor (300 g)
  • 5,5 dl socker (500 g)
  • 700 g osaltat smör
  • 0,5 krm salt
  • 3 tsk vaniljarom
  • rosa pastafärg, rose
  • 100 g hallonpuré, utan kärnor
  • 2 msk hallonlikör, valfritt
  • ev kardemumma för smak
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Botten
    Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa två 20 cm bakform, alt tre 15 cm formar.
  2. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål.
  3. I en mixer, vispa smöret och socker fluffigt.
  4. Tillsätt en äggvita i taget till smörblandningen och vispa kraftigt mellan varje ägg.
  5. Tillsätt mjölblandningen och champagnen om vart annat i tre omgångar. Börja och avsluta med mjölblandningen.
  6. Skrapa ner smeten från kanterna och vispa igen.
  7. Fördela smeten jämnt mellan formarna.
  8. Grädda bottnarna i 30-35 minuter eller tills en sticka är ren.
  9. Låt bottnarna stå i formen ett par minuter innan du stjälper upp dem på bakgaller. Låt svalna.
  10. Fyllning
    Viktigt att alla ingredienser är rumstempererade.
  11. Mät upp äggvita och socker i en skål. Ställ skålen över vattenbad. Vispa/rör hela tiden tills sockerkristallerna löst upp sig i ägget. Detta tar ca 5-8 min.
  12. Ställ in marängblandningen i kylen och låt stå tills den är helt kall.
  13. Vispa upp smöret fluffigt, ca 10min.
  14. Tillsätt den kalla marängen, lite i taget, under vispning.
  15. Tillsätt salt, vaniljarom samt lite pastafärg. Vispa på hög fart tills smörkrämen blivit riktigt fluffig.
  16. Tillsätt hallonpuré och eventuellt hallonlikören och kardemumma.
2 maj 2016

laddar fler recept...

Laddar fler recept...