Hallon- och champagnetårta

Foto: TV4
Hallon- och champagnetårta
17 ingredienser
Lyxig tårta med champagnebottnar och marängsmörkräm med hallon.
Ett recept räcker till 2 st 20 cm formar eller 3 st 15 cm formar. Gör recept x3.
Ingredienser
Botten
- 443 g vetemjöl
- 3 tsk bakpulver [13 g]
- 0,5 tsk salt
- 226 g osaltat smör, rumstemp
- 214 g strösocker
- 6 äggvitor
- 4,5 dl champagne ) (eller mousserande vin (gärna ett prosecco)
- ev orange pastafärg
Fyllning
- 10 äggvitor [300 g]
- 5,5 dl strösocker [500 g]
- 700 g osaltat smör
- 0,5 krm salt
- 3 tsk vaniljarom
- rosa pastafärg, rose
- 100 g hallonpuré, utan kärnor
- 2 msk hallonlikör, valfritt
- ev kardemumma, för smak
Gör så här
Botten
- Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa två 20 cm bakform, alt tre 15 cm formar.
- Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål.
- I en mixer, vispa smöret och socker fluffigt.
- Tillsätt en äggvita i taget till smörblandningen och vispa kraftigt mellan varje ägg.
- Tillsätt mjölblandningen och champagnen om vart annat i tre omgångar. Börja och avsluta med mjölblandningen.
- Skrapa ner smeten från kanterna och vispa igen.
- Fördela smeten jämnt mellan formarna.
- Grädda bottnarna i 30-35 minuter eller tills en sticka är ren.
- Låt bottnarna stå i formen ett par minuter innan du stjälper upp dem på bakgaller. Låt svalna.
Fyllning
- Viktigt att alla ingredienser är rumstempererade.
- Mät upp äggvita och socker i en skål. Ställ skålen över vattenbad. Vispa/rör hela tiden tills sockerkristallerna löst upp sig i ägget. Detta tar ca 5-8 min.
- Ställ in marängblandningen i kylen och låt stå tills den är helt kall.
- Vispa upp smöret fluffigt, ca 10min.
- Tillsätt den kalla marängen, lite i taget, under vispning.
- Tillsätt salt, vaniljarom samt lite pastafärg.
- Vispa på hög fart tills smörkrämen blivit riktigt fluffig.
- Tillsätt hallonpuré och eventuellt hallonlikören och kardemumma.