Hälleflundra med brynt sherryvinägersmör och variation på kål

koket.se
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Hälleflundra med brynt sherryvinägersmör och variation på kål

15 ingredienser

ca 45 m

Ugnsbakad hälleflundra med rostad mandel serverat med fantasifulla kåltillbehör: grönkålschips, len blomkålspure och citronmarinerad kålrabbi.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Grönkålschips

  • 200 g grönkål
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 krm chiliflakes
  • salt
  • peppar
  • 1 dl sötmandel

Marinerad kålrabbi

  • 1 kålrabbi
  • 0,5 citron, zest och saft (rivet skal)
  • 1 tsk strösocker

Blomkålspuré

  • 400 g blomkål
  • 0,5 dl crème fraîche

Sherryvinägersmör

  • 125 g smör
  • 1 tsk sherryvinäger
  • 2 tsk japansk soja (typ Kikkoman)
  • 680 g hälleflundra (alt torskrygg) [4 bitar]

Gör så här

Grönkålschips

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Skär av de tjocka stammarna på grönkålen som slängs. Riv grönkålsbladen i chipsstora bitar. Ringla över olivolja och massera in in bladen ordentligt. Salta försiktigt och häll över chiliflakes. Lägg på en plåt och baka i ugnen i ca 15 minuter tills kålen är frasig och fin.
  2. Rosta mandeln samtidigt som grönkålschipsen bakas genom att lägga dem i ett hörn av plåten och låt rostas med de sista 10 minuterna. Låt svalna lite och hacka grovt. Sänk ugnsvärmen till 100 grader.

Marinerad kålrabbi

  1. Skiva kålrabbin i så tunna skivor som möjligt, gärna med mandolin. Riv citronzest och pressa citronsaft. Blanda med socker och häll sedan över kålrabbin. Blanda runt och låt stå och dra i minst 20 minuter.

Blomkålspuré

  1. Bryt blomkålen i små buketter. Koka i 5 minuter. Häll av vattnet och låt ånga av ordentligt. Lägg i creme fraiche och kör till en len puré med stavmixer. Smaka av med salt.

Sherryvinägersmör

  1. Bryn smöret i en kastrull till det fått hasselnötsbrun färg och doftar kola. Dra av från värmen och häll i sherryvinäger samt soja. Vispa runt ordentligt.
  2. Salta och peppra fisken. Lägg en tunn skiva smör på varje fiskbit. Baka fisken i ugnen till innertemperatur 48 grader. Detta tar 15-20 minuter.

Servering

  1. Lägg upp blomkålspuré, råmarinerand kålrabbi och hälleflundra på uppvärmda tallrikar (mikron funkar fint som tallriksvärmare). Häll brynt sherryvinägersmör över och toppa med rostad mandel samt grönkålschips.