Kalvkött med dill och citron

Kalvkött med dill och citron
Foto: Petter Sand
Håkan Svensson
Håkan Svensson

Kalvkött med dill och citron

Av: Håkan Svensson

Från: Nyhetsmorgon

14 ingredienser

En mustig gryta där smaken av dill och citron får sällskapa det härliga kalvköttet.

Ingredienser

portioner
  • 500 g tärnade kalvgrytbitar (grytbitar från kalvbog eller kalvhögrev)
  • 5 dl vatten, kokande
  • 1 gul lök
  • 1 morot (stor)
  • 1 tsk salt
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 kvist färsk timjan (eller 1 krm torkad)
  • 1 buljongtärning
  • 1,5 msk majsstärkelse
  • 1 dl vispgrädde
  • 0,5 kruka dill
  • 1 msk citron, saft
  • 800 g potatis

Gör så här

  1. Börja med att lägga köttet i en gryta.
  2. Häll över så mycket kokande vatten att det täcker köttet (ca 5 dl).
  3. Koka upp och sänk sedan värmen.
  4. Skala lök och morot och skär i bitar om ca 1 cm. Lägg i lök, morot, kryddor och buljongtärning. Lägg på locket och låt köttet sjuda i ca 30 minuter eller tills det känns mört.
  5. Under tiden som köttet puttrar på spisen, koka potatisen i lättsaltat vatten.
  6. När köttet känns mjukt efter ca 30 minuter, blanda ihop maizenamjöl med grädden och red av buljongen som köttet kokar i. Låt koka några minuter till.
  7. Hacka dillen rör ner den och citronsaften i grytan.
  8. Servera grytan med kokt potatis.