Karamelliserad chokladcreme med plommon- och vaniljkompott samt kakaomüsli

karamelliserad chokladcreme
Foto: tv4
Håkan Thörnström
Håkan Thörnström

Karamelliserad chokladcreme med plommon- och vaniljkompott samt kakaomüsli

13 ingredienser

20 min + kylning

Lyxig dessert med karamelliserad chokladcreme, plommonkompott och kakaomüsli.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 150 g strösocker
  • 10 dl grädde
  • 1 vaniljstång
  • 300 g mörk choklad
  • 2 gelatinblad
  • 200 g plommon (röda plommon)
  • 100 g strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 1 dl havregryn
  • 50 g smör
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk kakao
  • 1 kruka färsk citronmeliss

Gör så här

Chokladcreme

  1. Smält socker till karamell i en kastrull. Tillsätt skrapad vaniljstång och hälften av grädden. Vispa ut hackad choklad i grädden. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Låt cremen svalna och tillsätt sen gelatinet och resten av grädden. Ställ cremen kallt i minst en timme. Vispa sen den kalla cremen med en elvisp så att den tjocknar något. Skeda upp fina ägg med en varm matsked.

Kakaomusli

  1. Stek havregryn i smör och socker så att grynen får lite ljusbrun färg. Pudra över kakao och vänd in den i de varma grynen. Låt svalna och müslin är klar.

Plommonkompott

  1. Kärna ur plommonen och skär ner dem i mindre bitar. Smält smöret tillsammans med skrapad vaniljstång och socker. Låt svalna och vänd i resten av plommonbitarna.
  2. Garnera desserten med citronmelissblad.