Karamelliserad chokladcreme med plommon- och vaniljkompott samt kakaomüsli
Karamelliserad chokladcreme med plommon- och vaniljkompott samt kakaomüsli
13 ingredienser
20 min + kylning
Lyxig dessert med karamelliserad chokladcreme, plommonkompott och kakaomüsli.
Ingredienser
- 150 g strösocker
- 10 dl grädde
- 1 vaniljstång
- 300 g mörk choklad
- 2 gelatinblad
- 200 g plommon (röda plommon)
- 100 g strösocker
- 1 vaniljstång
- 1 dl havregryn
- 50 g smör
- 2 msk strösocker
- 1 msk kakao
- 1 kruka färsk citronmeliss
Gör så här
Chokladcreme
- Smält socker till karamell i en kastrull. Tillsätt skrapad vaniljstång och hälften av grädden. Vispa ut hackad choklad i grädden. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Låt cremen svalna och tillsätt sen gelatinet och resten av grädden. Ställ cremen kallt i minst en timme. Vispa sen den kalla cremen med en elvisp så att den tjocknar något. Skeda upp fina ägg med en varm matsked.
Kakaomusli
- Stek havregryn i smör och socker så att grynen får lite ljusbrun färg. Pudra över kakao och vänd in den i de varma grynen. Låt svalna och müslin är klar.
Plommonkompott
- Kärna ur plommonen och skär ner dem i mindre bitar. Smält smöret tillsammans med skrapad vaniljstång och socker. Låt svalna och vänd i resten av plommonbitarna.
- Garnera desserten med citronmelissblad.