Lax med Astrids basilikasås

Lax med Astrids basilikasås
Foto: Håkan Larsson
Håkan Larsson kockpresentation
Håkan Larsson kockpresentation

Lax med Astrids basilikasås

52

9 steg att laga

12 ingredienser

Grillad eller ugnsbakad lax blir festmat med primörer och basilikasås, lika lättgjord som god – smakar bra även till sallader och kyckling. /Håkan - Receptet är hämtat ur kokboken Fredagkväll med mat och vin.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 4 laxfiléer, skinn- och benfria (à 150 g)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Basilikasås

  • 1 kruka färsk basilika
  • 1 tsk chilifrukt, finhackad färsk (eller 1 krm sambal oelek)
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 1 msk majonnäs
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • salt (efter smak)

Tillbehör

  • grön sparris
  • färskpotatis
  • rädisa

Gör så här

  1. Sås
    Börja med såsen. Mixa basilikabladen med de övriga ingredienserna till en slät sås.
  2. Smaka av med lite salt.
  3. Låt gärna mogna i kylen några timmar.
  4. Lax
    Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Grilla eller ugnsbaka laxfiléerna i 10-12 minuter.
  6. Tillbehör
    Koka potatisen.
  7. Låt rädisorna koka med de sista 5-7 minuterna.
  8. Smörstek sparrisen
  9. Dela laxfiléerna på mitten och servera med såsen och övriga tillbehör.