Gustafs franska päronkaka

Gustafs franska päronkaka
Foto: TV4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Gustafs franska päronkaka

3

11 ingredienser

1 h

Variant på den franska klassikern tarte tatin där Gustav byter äpplen mot päron. Bjud den gärna med vispad grädde eller en kula vaniljglass. 

Ingredienser

portioner8

Mördeg

  • 2 dl florsocker
  • 250 g smör
  • 1 ägg
  • 5-6 dl vetemjöl

Fyllning

  • ca 125 g smör, kallt
  • 0,5-1 dl strösocker
  • ca 7 päron, eller så många som täcker din stekpanna
  • ca 150 g vindruvor, syrliga och kärnfria
  • 0,5 dl äppelmust
  • flingsalt
  • ev fänkålsfrö

Gör så här

  1. Börja med mördegen. Knåda snabbt ihop alla ingredienser till en jämn och fin deg. Låt vila i kylskåp 1 timme.
  2. Ta en ganska stor stekpanna. Täck stekpannans botten med skivor av smör som du har hyvlat med en osthyvel. Strö över sockret.
  3. Skala, halvera och kärna ur päronen.
  4. Lägg ut halvorna på smöret och sockret med snittytan uppåt.
  5. Fördela vindruvor mellan päronen. Häll på lite äppelmust och strö över lite flingsalt. Strö på fänkålsfrön om du vill.
  6. Sätt på spisen och låt smör och socker smälta i pannan så att päronen blir karamelliserade. Låt koka en liten stund.
  7. Kavla under tiden ut mördegen (som legat kallt) så att den blir lite större i formen än stekpannan.
  8. Ta bort stekpannan från spisen och lägg på mördegen som ett lock över päronen. Vik in kanterna runt om.
  9. Grädda pajen i 200 grader i 15-20 minuter tills pajlocket fått fin färg.
  10. Ta ut pajen och lägg ett stort fat ovanpå som ett lock.
  11. Vänd nu försiktigt hela stekpannan och locket så att pajen hamnar på fatet. Detta kan vara ett kritiskt moment så ha ordentligt med grytlappar så att du inte bränner dig.
TIPS!
läs mer
Färga ägg naturligt

Påsktips i köket!

Koka perfekta ägg, påskdukning och fina fjädrar

Läs mer