Gurksallad med sojabönpasta och lime

0 röster
20 m
4
Gurksallad med sojabönpasta och lime
Foto: Lennart Weibull

Receptet är ur boken Thai hemma av Tove Nilsson, Natur och Kultur.

Thai hemma omslag

”Jag vet vissa som oavsett omständigheter alltid beställer gurksallad om det finns på menyn. Och jag kan hålla med om att det aldrig blir fel. Knaprig gurka och ofta med någon salt dressing och chili. Sjukt gott med det mesta.” /Tove Nilsson

Visa mer
20 m
4
4 portioner

Du behöver

  • 1 gurka
  • 2 msk fisksås
  • 2 msk limefrukt, saft, pressad
  • 2 tsk palmsocker
  • 2 msk sojabönpasta
  • 2 schalottenlökar
  • 0,5 msk ingefära, finhackad
  • rispulver
  • 1 dl örter (t.ex. plockad sweet basil)
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Skär gurkan i oregelbundna bitar. 
  2. Blanda fisksås, limesaft, socker och sojabönpasta till en dressing. 
  3. Vänd ihop gurka, lök, ingefära, rispulver, örter och dressing till en sallad.
  4. Servera salladen tillsammans med grillat, curry, sticky rice eller tillsammans med någon annan sallad.

Laddar fler recept...