Gurka med syrad grädde, gin och jalapeño

Gurka med syrad grädde, gin och jalapeño

27 ingredienser

1 h

Vill du bjuda på något annorlunda, fräscht och gott är sorbet på gurka med tillbehör ett bra tips!

Ingredienser

portioner

Gurksorbet med gin

  • 1 dl sockerlag (50% socker, 50% vatten)
  • 1 dl gelatinblad
  • 700 g gurka, färskpressad
  • 4 cl gin (Hällströms)
  • 1 dl citronsaft, färskpressad (50% socker, 50% vatten)
  • salt

Chips på jordärtskocka

  • 500 g jordärtskocka
  • salt
  • sockertång, torkad och mixad
  • torkad dill
  • olja (till fritering)

Sesamvinägrett

  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk Nama Shoyu
  • 3 msk Sambaizu
  • 1 tsk färsk vitlök, riven
  • 1 tsk chilifrukt, riven
  • 10 kompottpepparkorn, fint hackade
  • 1 citron

Gurka x 2

  • 300 g gurka (gärna olika sorter)
  • salt
  • strösocker

Syrad grädde

  • 3 dl grädde
  • 1 msk filmjölk

Jalapeñoolja

  • 100 g spenat
  • 50 g persilja
  • 4 jalapeños
  • 4 dl rapsolja

Gör så här

Gurksorbet med gin

  1. Koka upp en sockerlag.
  2. Blötlägg ett gelatinblad och tillsätt det i sockerlagen.
  3. Skala och kärna ur gurkan.
  4. Mixa gurkan med sockerlag, gin och citronsaft.
  5. Tillsätt lite salt och kör smeten i en glassmaskin. Du kan även frys in smeten i en behållare och skrapa granité med en gaffel.

Chips på jordärtskocka

  1. Skala jordärtskockorna och lägg dem i en vakuumpåse som du försluter.
  2. Baka av jordärtskockorna i ugnen med ånga i 40 minuter.
  3. Häll av vätskan som jordärtskockorna släpper och mixa till en slät puré tillsammans med salt.
  4. Bred ut purén i ett tunt lager på en silipatmatta och pudra över torkad sockertång och dill.
  5. Torka purén i 40 minuter på 70 grader i ett torkskåp.
  6. Skär ut små kvadrater 2x2 cm.
  7. Fritera bitarna på 160 grader tills de börjar få färg.
  8. Lyft upp och forma lite oregelbundet innan de stelnar.

Sesamvinägrett

  1. Blanda alla ingredienser.

Gurka x 2

  1. Skala och skär gurkorna på olika sätt för att få mer liv i rätten.
  2. Blanda gurkorna med övriga ingredienser.

Syrad grädde

  1. Blanda grädden med filmjölken.
  2. Plasta behållaren och låt stå framme i rumstemperatur i 3 dagar.

Jalapeñoolja

  1. Värm oljan till 70 grader och mixa med övriga ingredienser i 10 minuter.
  2. Sila oljan och låt den skikta sig. Separera sedan vattnet och örterna från oljan.