Gulärtsfalafel med tabbouleh och hummus

POPULÄRT
Gulärtsfalafel med tabbouleh och hummus
Foto: Helén Pe
Tareq Taylor profil ny
Tareq Taylor profil ny

Gulärtsfalafel med tabbouleh och hummus

34 ingredienser

40 m

"Om du inte kan eller vill hacka vitlök, persilja och chili superfint till hummusen, kan du i stället använda en mortel. Hummusen ska vara helt slät utan bitar. Hacka även blad­persiljans stjälkar till tabboulehn, det sitter väldigt mycket smak i stjälken! Köp gärna mynta i asiatiska butiker, där den säljs i stora knippen till skillnad från de ofta taniga krukorna i vanliga matbutiker." /Tareq Taylor

Ingredienser

portioner

Falafel

  • 250 g torkade gula ärtor
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 grön chilifrukt (spansk peppar)
  • 2 dl färsk bladpersilja, hackad
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 5 dl frityrolja

Hummus

  • 400 g färdigkokta kikärtor
  • 1 dl tahinipasta
  • 1 klyfta vitlök, stor och mycket fint hackad
  • 1 msk färsk bladpersilja, mycket fint hackad
  • 0,5-1 grön chilifrukt, mycket fint hackad (spansk peppar)
  • 1 citron, färskpressad juice
  • 1,5-2 tsk salt

Tabbouleh

  • 1 dl bulgur (fint bulgurvete)
  • 1 tomat (stor)
  • 0,5 gul lök
  • 2 salladslökar
  • 5 dl färsk bladpersilja, hackad
  • 3 dl färsk mynta, hackad
  • 2 krm malen kanel
  • 2 krm malen kryddpeppar
  • 0,5 tsk svartpeppar, nymalen
  • 2 citroner, färskpressad juice
  • 4-5 msk olivolja
  • 2 tsk flingsalt
  • ev 1 dl granatäpplekärnor

Tahinisås

  • 1 dl tahinipasta
  • 1,5 dl vatten
  • 1 citron, färskpressad juice
  • 1 tsk flingsalt

Gör så här

Falafel

  1. Blötlägg de gula ärtorna i rikligt med vatten över natten. Häll sedan av blötläggnings- vattnet och låt ärtorna rinna av.
  2. Skala och hacka lök och vitlöksklyftor grovt. Skär chilin i bitar. Mixa ärtorna med lök, vitlök, chili, persilja, spiskummin och salt till en slät, fuktig smet som går att forma till bollar. Om smeten är för torr, tillsätt lite vatten och mixa igen. Låt smeten stå i cirka 30 minuter och tillsätt sedan bikarbonat och bakpulver.

Hummus

  1. Häll av kikärtsspadet och mixa kikärtorna med tahinin till en tjock hummus. Blanda ner vitlök, chili, persilja och citronjuice. Smaka av med salt.

Tabbouleh

  1. Blötlägg bulgurvetet i kallt vatten i cirka 5 minuter.
  2. Tärna tomaterna till tabbouleh fint. Skala och finhacka löken. Skär salladslökarna i strimlor. Skölj bulgurgrynen, låt rinna av och lägg i en stor skål. Tillsätt tomater och citronjuice och låt stå till sig en stund så att grynen kan suga åt sig av vätskan.
  3. Lägg i lök, salladslök, persilja, mynta, kanel, krydd- och svartpeppar, olja och salt. Blanda försiktigt. Vänd eventuellt ner granatäppelkärnorna strax före servering. Smaka av med salt och peppar.

Tahinisås

  1. Mixa tahini, vatten och citronjuice till en ljus dressing. Smaksätt med salt.

Falafel forts.

  1. Hetta upp frityroljan till 180 grader i en kastrull. Forma bollar av falafelsmeten (jag brukar ge falafeln formen av en ameri- kansk fotboll med hjälp av två matskedar). Fritera några i taget i 4–5 minuter tills de är genomstekta. Ta upp med hålslev och låt rinna av lätt på hushållspapper.
  2. Servera falafeln genast med tabbouleh, hummus och tahinisås.