Grytstekt blomkål med brynt smör

Grytstekt blomkål med brynt smör
Daniel Mullern
Daniel Mullern

Grytstekt blomkål med brynt smör

15 ingredienser

30 m

Här bjuder Daniel på grytstekt blomkål med brynt smör, rostade kikärtor och lagrad ost.

Ingredienser

portioner

Blomkål

  • 1 blomkål [ca 800 g]
  • 2 msk matolja
  • salt
  • peppar
  • rökt paprikapulver

Puré

  • 250 g kikärtor
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk citronsaft
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Servering

  • 100 g smör
  • 100 g lagrad ost (t.ex. gruyere)
  • 1 dl torkade kikärtor, rostade
  • 50 g vattenkrasse

Gör så här

Blomkål

  1. Börja med att dela blomkålen i fyra kvartar.
  2. Värm matoljan i en kastrull.
  3. Bryn blomkålen gyllenbrun på alla sidor. Lägg på ett lock och stek blomkålen mjuk på medelvärme, ca 15 minuter.
  4. Salta, peppra och strö lite rökt paprikapulver över blomkålen.

Puré

  1. Spola av kikärtorna och lägg dem i en mixerkanna.
  2. Koka vitlöken mjuk i vatten. Slå sedan av vattnet och fyll på med 0,5 dl nytt vatten och koka upp igen.
  3. Mixa kikärtorna, vattnet med vitlöken, citronjuice, olivolja och salt till en slät puré. Häll upp purén i en kastrull och håll den varm.

Servering

  1. Bryn smöret gyllenbrunt och hyvla osten tunt.
  2. Lägg upp kikärtspurén och blomkålen på tallrikar. Toppa med rostade kikärtor, brynt smör och den hyvlade osten. Garnera med vattenkrasse.