Grottor på 4 olika sätt

Grottor på 4 olika sätt
Foto: Tv4

Grottor på 4 olika sätt

3

14 ingredienser

1 h

Det här är kakornas kaka, nämligen klassiska grottor. En deg fast med fyra olika smaksättningar. Smaksätt din sylt, marmelad, mos eller kompott med kardemumma, riven lime, lakritspulver eller vanilj. Det kan vara riktigt goda smakhöjare till din fyllning. Välj det du föredrar bäst!

Ingredienser

portioner10 - 15 kakor

Mördeg

  • 200 g smör, kallt
  • 1 dl strösocker
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker

Hallongrottor

  • 0,5-1 dl hallonsylt

Björnbärsgrottor

  • 0,5-1 dl björnbärsmarmelad

Äppelgrottor med kanel

  • 0,5-1 dl äppelmos
  • malen kanel (till topping)
  • strösocker (till topping)

Rabarberkompott

  • 500 g rabarber
  • 500 g syltsocker
  • 0,5 limefrukt, saft
  • 2 tsk kardemummakärnor, mortlade

Gör så här

  1. Sätt ungen på 200 grader varmluft.
  2. Skär smöret till mördegen i kuber och lägg i en matberedare. Tillsätt de torra ingredienserna till mördegen och mixa snabbt samman till en smulig massa.
  3. Häll upp den smuliga massan på ett bakbord och arbeta snabbt ihop degen för hand. Lägg degen i en plastpåse, platta till och lägg i kylen i cirka 30 minuter.
  4. Ta ut degen, rulla den till runda bollar och lägg i valfria formar.
  5. Tryck ett hål i mitten och lägg i sylt, mos eller kompott beroende på vilken typ av grotta du vill baka. Vill du göra rabarbergrottor så följ anvisningarna längre ner i receptet för hur du gör rabarberkompotten.
  6. Grädda kakorna mitt i ugnen tills de är gyllenbruna. Tiden varierar beroende på storlek, men för normalstora kakor är ca 10–12 minuter lagom.
  7. Låt kakorna svalna helt och knacka sedan ut kakan ur formen.
  8. Pudra eventuellt florsocker över innan servering.
  9. Rabarberkompott
    Skär rabarbern i centimeter stora bitar.
  10. Lägg rabarbern, syltsocker, lime och mortlade kardemummakärnor i en kastrull. Låt koka på medelvärme i 15 minuter. Låt svalna.
  11. Förvara kompotten i en ren glasburk i kylen.