Grottor på 4 olika sätt
Grottor på 4 olika sätt
14 ingredienser
1 h
Det här är kakornas kaka, nämligen klassiska grottor. En deg fast med fyra olika smaksättningar. Smaksätt din sylt, marmelad, mos eller kompott med kardemumma, riven lime, lakritspulver eller vanilj. Det kan vara riktigt goda smakhöjare till din fyllning. Välj det du föredrar bäst!
Se Hilda Kirkhoff laga receptet

Ingredienser
Mördeg
- 200 g smör, kallt
- 1 dl strösocker
- 4,5 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 msk vaniljsocker
Hallongrottor
- 0,5-1 dl hallonsylt
Björnbärsgrottor
- 0,5-1 dl björnbärsmarmelad
Äppelgrottor med kanel
- 0,5-1 dl äppelmos
- malen kanel (till topping)
- strösocker (till topping)
Rabarberkompott
- 500 g rabarber
- 500 g syltsocker
- 0,5 limefrukt, saft
- 2 tsk kardemummakärnor, mortlade
Gör så här
- Sätt ungen på 200 grader varmluft.
- Skär smöret till mördegen i kuber och lägg i en matberedare. Tillsätt de torra ingredienserna till mördegen och
- mixa snabbt samman till en smulig massa.
- Häll upp den smuliga massan på ett bakbord och arbeta snabbt ihop degen för hand. Lägg degen i en plastpåse, platta till och lägg i kylen i cirka 30 minuter.
- Ta ut degen, rulla den till runda bollar och lägg i valfria formar.
- Tryck ett hål i mitten och lägg i sylt, mos eller kompott beroende på vilken typ av grotta du vill baka. Vill du göra rabarbergrottor så följ anvisningarna längre ner i receptet för hur du gör rabarberkompotten.
- Grädda kakorna mitt i ugnen tills de är gyllenbruna. Tiden varierar beroende på storlek, men för normalstora kakor är ca 10–12 minuter lagom.
- Låt kakorna svalna helt och knacka sedan ut kakan ur formen.
- Pudra eventuellt florsocker över innan servering.
Rabarberkompott
- Skär rabarbern i centimeter stora bitar.
- Lägg rabarbern, syltsocker, lime och mortlade kardemummakärnor i en kastrull. Låt koka på
- medelvärme i 15 minuter. Låt svalna.
- Förvara kompotten i en ren glasburk i kylen.