Grönkålssallad med sötpotatis och halloumi
Grönkålssallad med sötpotatis och halloumi
23 ingredienser
30 m
På våren och sommaren är det alltid uppskattat med fräscha och enkla rätter. Den här matiga salladen med sötpotatis och halloumi kan bli en riktig favorit!
Ingredienser
- 3 dl färdigkokta gröna linser (burk går bra)
- 400 g sötpotatis
- 200 g grönkål
- 1 hjärtsallad
- 1 knippe persilja
- 1 knippe mynta
- 2 avokador, urgröpta
- 1 förp halloumiost [ca 150 g]
- 3 msk za'atar (köp färdig eller gör egen)
- olivolja
- salt
- svartpeppar
Tahinidressing
- 1 dl tahinipasta (ljus)
- 0,5 citron, saften
- 1 klyfta vitlök, finhackad
- salt
- svartpeppar
- honung
Za’atar
- 3 msk sesamfrön
- 1 tsk torkad oregano
- 0,5 tsk torkad mejram (eller timjan)
- 1 msk sumak (eller finrivet skal av 1 citron)
- salt
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Torka av linserna så att de är riktigt torra.
- Skala och skär sötpotatisen i centimeterstora kuber.
- Blanda linser och potatis med lite olja. Salta och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ca 20 minuter tills potatisen fått fin färg och linserna blivit lite krispiga.
- Bryt grönkålen i mindre bitar. Massera den med lite olja och en nypa salt i en skål så att den mjuknar.
- Bryt loss sallatsbladen och lägg dem i iskallt vatten. Lägg i örterna också.
- Skär avokadon i bitar och tärna halloumin.
- Stek halloumin gyllene i lite olja. Du kan också lägga den i ugnen och rosta den tillsammans med sötpotatisen de sista 5 minuterna.
- Torka örterna och sallaten torr, gärna i salladsslunga.
Tahinidressing
- Vispa samman ingredienserna till dressingen i en skål med ca 4 msk kallt vatten till önskad konsistens. Salta och peppra och smaka av med lite honung.
Za’atar
- Rosta sesamfröna i en torr stekpanna utan fett tills de fått fin färg.
- Tillsätt örtkryddorna och låt svalna.
- Blanda med sumak eller citronskal och salt.
- Mortla eller mixa blandningen till ett grovt strössel. Du kan hoppa över mortlingen men smakerna gifter sig mer.
Servering
- Blanda kålen med hälften av dressingen och lägg upp kål, salladsblad och örter på ett fat. Toppa med linser, sötpotatis, avokado och halloumi.
- Toppa med za’atar och servera resten av såsen vid sidan av.