Grönkålssallad med sötpotatis och halloumi

Grönkålssallad med sötpotatis och halloumi
Foto: Matilda Lindeblad
Ylva Bergqvist
Ylva Bergqvist

Grönkålssallad med sötpotatis och halloumi

Av: Ylva Bergqvist

Från: Nyhetsmorgon

23 ingredienser

30 m

På våren och sommaren är det alltid uppskattat med fräscha och enkla rätter. Den här matiga salladen med sötpotatis och halloumi kan bli en riktig favorit!

Ingredienser

portioner
  • 3 dl färdigkokta gröna linser (burk går bra)
  • 400 g sötpotatis
  • 200 g grönkål
  • 1 hjärtsallad
  • 1 knippe persilja
  • 1 knippe mynta
  • 2 avokador, urgröpta
  • 1 förp halloumiost [ca 150 g]
  • 3 msk za'atar (köp färdig eller gör egen)
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Tahinidressing

  • 1 dl tahinipasta (ljus)
  • 0,5 citron, saften
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • salt
  • svartpeppar
  • honung

Za’atar

  • 3 msk sesamfrön
  • 1 tsk torkad oregano
  • 0,5 tsk torkad mejram (eller timjan)
  • 1 msk sumak (eller finrivet skal av 1 citron)
  • salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Torka av linserna så att de är riktigt torra.
  3. Skala och skär sötpotatisen i centimeterstora kuber.
  4. Blanda linser och potatis med lite olja. Salta och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ca 20 minuter tills potatisen fått fin färg och linserna blivit lite krispiga.
  5. Bryt grönkålen i mindre bitar. Massera den med lite olja och en nypa salt i en skål så att den mjuknar.
  6. Bryt loss sallatsbladen och lägg dem i iskallt vatten. Lägg i örterna också.
  7. Skär avokadon i bitar och tärna halloumin.
  8. Stek halloumin gyllene i lite olja. Du kan också lägga den i ugnen och rosta den tillsammans med sötpotatisen de sista 5 minuterna.
  9. Torka örterna och sallaten torr, gärna i salladsslunga.

Tahinidressing

  1. Vispa samman ingredienserna till dressingen i en skål med ca 4 msk kallt vatten till önskad konsistens. Salta och peppra och smaka av med lite honung.

Za’atar

  1. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna utan fett tills de fått fin färg.
  2. Tillsätt örtkryddorna och låt svalna.
  3. Blanda med sumak eller citronskal och salt.
  4. Mortla eller mixa blandningen till ett grovt strössel. Du kan hoppa över mortlingen men smakerna gifter sig mer.

Servering

  1. Blanda kålen med hälften av dressingen och lägg upp kål, salladsblad och örter på ett fat. Toppa med linser, sötpotatis, avokado och halloumi.
  2. Toppa med za’atar och servera resten av såsen vid sidan av.