Gröna lyckodumplings

koket.se
gröna lyckodumplings
Jimmy Guo
Jimmy Guo

Gröna lyckodumplings

15 ingredienser

1 h

De här extra festliga dumplingsen kommer med sin tvåfärgade deg garanterat att imponera på dina gäster. I det här receptet ångkokas de, men det går givetvis lika bra att koka dem i vatten eller steka dem i en panna.

Ingredienser

portioner

Grön deg

  • 100 g babyspenat
  • 200 g vetemjöl

Vit deg

  • 120 g vatten
  • 200 g vetemjöl

Fyllning

  • 150 g salladskål
  • 300 g fläskfärs (20% fett)
  • 1 tsk färsk ingefära, riven
  • 1 dl salladslök, finhackad
  • 1 msk shaoxingvin
  • 2 msk kinesisk soja (ljus)
  • 1 msk sesamolja
  • 2 tsk strösocker
  • 1 krm MSG
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Grön deg
    Blanchera spenaten i cirka 30 sekunder i en kastrull med kokande vatten. Kyl snabbt ned i isvatten.
  2. Lägg spenaten och cirka 1 dl av det varma kokvattnet i en mixer och mixa slätt.
  3. Häll spenatblandningen genom en sil och väg så att du har exakt 120 g spenatvatten.
  4. Rör ner spenatvattnet i mjölet. Knåda ihop till en slät deg, plasta in och låt vila i minst 30 minuter.
  5. Vit deg
    Värm vattnet till cirka 65 grader och rör långsamt ner i mjölet. Knåda ihop till en slät deg, plasta in och låt vila i minst 30 minuter.
  6. Fyllning
    Finhacka salladskålen och blanda med salt. Låt vätskan dras ur kålen i cirka 15 minuter.
  7. Rör under tiden ihop övriga ingredienser till fyllningen. Jobba gärna med att röra fyllningen ordentlig så att det blir en jämn smet och att den får rätt textur.
  8. Blanda ner salladskålen och eventuell vätska om fyllningen känns kompakt.
  9. Smaka av fyllningen genom att steka en bit eller köra en bit i mikron. Den bör vara ganska salt för att kunna ge smak till degen.
  10. Vikning
    Forma båda degarna till två lika stora och 4 cm tjocka korvar. Rulla ut den gröna degen till en rektangulär form på mjölat bord med en kavel. Den bör vara cirka 12 cm bred. Pensla med lite vatten så degen blir lätt fuktig.
  11. Lägg den vita degen på den gröna rektangeln och rulla in den i den gröna. Tryck ut alla luftbubblor och låt vila i plast i 15 minuter.
  12. Skär degkorven i skivor och rulla ut varje skiva till ett dumplingskinn.
  13. Vik dumpling på det sätt du tycker bäst om.
  14. Ångkoka i 6–8 minuter på en bädd av salladskål tills fyllningen är genomkokt.
  15. Servera gärna med chiliolja, vinäger och soja.