Tahinidressingen ger kåldolmarna en härligt orientalisk smak. Den här rätten kan du förbereda dagen före. Häll på buljongen och grädda i ugnen när de ska serveras. Kokt potatis är gott till.
Värm ugnen till 175°. Lägg kålbladen i en stor gryta med saltat vatten och sjud dem i 4-5 minuter så att de blir böjliga. Låt dem rinna av ordentligt. Lägg ut dem på ett slätt underlag och skär bort den grova nerven i mitten.
Fyllningen: Skala och hacka löken fint. Borsta champinjonerna och hack dem ytterst fint. Värm oljan i en stor stekpanna, lägg i löken och pressa ner vitlöken. Krydda med spiskummin, kryddpeppar och paprikapulver. Stek tills blandningen fått fin färg. Tillsätt champinjonhacket, myntan och krydda med salt och peppar. Stek under omrörning i 10-12 minuter. Rör i riset och låt sedan svalna något.
Lägg en portion fyllning på varje kålblad. Vik över ändarna och sedan sidorna och rulla ihop till en dolme. Lägg dem tätt tillsammans med skarven neråt i en smord ugnssäker form. Häll över buljongen så att dolmarna nästan är täckta. Täck formen och ställ den i ugnen i 30 minuter.
Tahinidressing: Vispa samman salt, svartpeppar, olivolja, citronsaft, tahini, spiskummin och persilja . När kåldolmarna är klara, häll av spadet och blanda det med dressingen. Häll dressingen över kåldolmarna och servera.