Grön lasagne

Grön lasagne
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Grön lasagne

18 ingredienser

För att undvika många av arbetsmomenten i den här rätten är det bara att utnyttja alla halvfabrikat som finns i butiken. Vit sås (béchamel) och köttfärssås eller tomatsås finns överallt.

Ingredienser

portioner
  • 24 lasagneplattor med spenat
  • 200 g ost, riven

Vit sås:

  • 75 g margarin
  • 1,25 dl vetemjöl
  • 12-15 dl mjölk
  • salt
  • peppar

Köttsås:

  • 1 kg blandfärs
  • 1 msk basilika
  • 1 gul lök, finhackad (stor)
  • 5 msk tomatpuré
  • 2-3 klyftor vitlök, pressade
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 dl vatten
  • 2 förp krossade tomater (à 400-500 g)
  • salt
  • peppar
  • margarin

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Koka den vita såsen sjud under omrörning i 10 min. Den ska vara ganska tunn.
  3. Bryn färsen i en panna med matfett, tillsätt övriga ingredienser. Småkoka utan lock 20 min. Smaka av kryddningen.
  4. Slå ett lager vit sås i botten av långpannan. Täck med lasagneplattor ca 8 st, sen köttsås och ett lager ost. Upprepa och varva i tre lager med plattor överst.
  5. Slå rikligt med vit sås överst, späd med mer mjölk om så behövs.
  6. Strö på ost och grädda mitt ugnen ca 40 min.