Grön falafel med avokadokräm och syrad rödlök

17 röster
45 m
2
Grön falafel med avokadokräm och syrad rödlök
Foto: TV4

Smakrik falafel gjord på kikärtor och gröna ärtor serveras i ett pitabröd tillsammans med en len avokadokräm, picklad lök och tomatsalsa.

Visa mer
45 m
2

Du behöver

Falafel

  • 200 g kikärtor, blötlagda
  • 100 g gröna ärtor
  • 1 kruka persilja
  • 1 chilifrukt
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk lime, saft
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 2 msk mjöl
  • salt
  • peppar
  • 1 l olja, till fritering

Syrad rödlök

  • 1 rödlök
  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 1,5 vatten

Avokadokräm

  • 1 avokado
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk svartpeppar
  • 0,5 citron, saften
  • salt

Tomatsalsa

  • 100 g småtomater blandade
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk paprikapulver
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 0,5 tsk salt

Servering

  • 2 pitabröd
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Falafel
    Hetta upp en tjockbottnad kastrull med olja. Temperaturen ska bli 170 grader.
  2. Mixa ner allt till falafeln i en matberedare utan mjöl. Mixa tills att ärtorna fortfarande har lite konsistens kvar, det ska inte bli en puré. Tillsätt mjöl och rör om. Smeten ska gå att rulla bollar av.
  3. Rulla bollar i cirka 5 centimeter i diameter och lägg på en tallrik. Tillsätt försiktigt falafelbollarna i oljan och fritera i ca 4 minuter tills dem är gyllenbruna. Ta sedan upp och låt rinna av på papper. Godast är om du friterar dem strax innan servering.
  4. Syrad rödlök
    Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Skala och skiva rödlöken och tillsätt i kastrullen. Koka upp snabbt så löken blir en aning mjuk, ställ åt sidan och låt svalna.
  5. Avokadokräm
    Skala och kärna ur avokadon, tillsätt i en matberedare tillsammans med övriga ingredienser. Mixa krämen slät och smaka av.
  6. Tomatsalsa
    Skiva tomaterna fint och blanda i en skål med övriga ingredienser, smaka av.
  7. Servering
    Öppna upp ett pitabröd. Bred på avokadokrämen på botten, tillsätt sedan lite rödlök och tomatsalsa ovanpå. Toppa med den varma falafeln och stäng igen brödet. Låt gärna innehållet sticka fram lite.
13 februari 2019

Laddar fler recept...