Grön ärtsoppa med risgrötsplättar
Grön ärtsoppa med risgrötsplättar
23 ingredienser
45 min
Färggrann och välsmakande soppa på frysta gröna ärtor. Komplett blir soppmiddagen med goda plättar gjorda på färdig risgrynsgröt - lyxigt gott med sylt och grädde till.
Se Catarina König laga receptet

Ingredienser
- 500 g gröna ärtor
- 3-4 kvistar färsk persilja
- 3 schalottenlökar
- 2 klyftor vitlök
- 1 dl torrt vitt vin
- 7 dl vatten
- 2 kycklingbuljongtärningar
- 1 dl crème fraîche
- 1 dl vispgrädde
- 1 tsk vitvinsvinäger
- cayennepeppar
- salt
- svartpeppar, nymalen
Topping
- gräslök, finskuren
- 0,5 dl vispgrädde
Risgrötsplättar
- 2 ägg
- 5-6 dl mjölk
- 2 dl vetemjöl
- 2 dl risgrynsgröt (färdigkokt)
- 0,5 tsk salt
- 1 msk smör, smält
Till servering
- jordgubbssylt
- vispgrädde, vispad
Gör så här
Grön ärtsoppa
- Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
- Fräs schalottenlök och persilja mjuk och glansig i olivolja på medelhög värme i en stor kastrull. Vänd sedan i den finhackade vitlöken.
- Häll i vinet, låt bubbla upp och koka ordentligt någon minut.
- Tillsätt vatten och smula i buljongtärningarna. Låt koka 5-6 minuter.
- Vänd i ärtorna och låt koka 2-3 minuter. Rör ned crème fraiche och vispgrädde.
- Mixa soppan helt slät med en stavmixer. Smaka av med vitvinsvinäger, salt, nymalen svartpeppar och en knivsudd cayennepeppar.
- Vispa grädden lätt så den blir lite skummig. Ringla grädden i soppan och garnera med gräslök.
Risgrötsplättar
- Vispa ihop ägg, mjölk och vetemjöl till en slät smet.
- Smält smöret.
- Vänd i risgrynsgröten och det smälta smöret i smeten. Smaka av med salt. Låt dra i kylskåpet ca 10 minuter innan stekning.
- Hetta upp ett plättjärn med smör och stek plättar av smeten. Varmhåll i ugnen på 80 grader fram till servering.
- Servera risplättarna med vispad grädde och sylt.