Grillade basilikatomater

Grillade tomater
Jessica Ortman
Jessica Ortman

Grillade basilikatomater

1

5 ingredienser

2 h

Det här är ett fantastiskt tillbehör till grillat! Sprängfyllda av smak. Gör sig bra att äta så som det är, eller att blanda ner i en sallad.

Ingredienser

portioner4
 • 40 körsbärstomater, gärna på kvist
 • 1 kruka basilika
 • 1 tsk strösocker
 • 2 krm salt
 • 1 dl olja (ex olivolja eller ekologisk rapsolja)
 • rökflis

Gör så här

 1. Tänd grillen med bara några briketter, cirka 10-12 stycken. Du ska hålla en låg temperatur i grillen, ca 100 grader. Lägg briketterna åt en sida i grillens botten. Mixa basilika, salt, peppar, olja, socker.
 2. Pensla gallret som inte är över direkt värme och inga briketter under med lite olja. Lägg på tomaterna. Detta är för att tomaterna inte ska fastna. Ta en tandpetare eller potatissticka och stick små hål i tomaterna. Två i varje tomat blir perfekt, detta för att de inte ska spricka i värmen.
 3. Pensla alla tomater med basilikaoljan. Lägg på en näve med rökflis. Stäng locket. Stäng igen toppventilen, och låt underventilen ha bra luftinsläpp. Detta för att få röken att stanna kvar i grillen längre.
 4. Låt tomaterna ligga allt mellan 1 timme till 6 timmar. Jag har kört dessa riktigt, riktigt länge, och de blir bara godare med tid, de är dock likväl fantastiska efter en timme också.
 5. Kör du dem längre än en timme får du med jämna mellanrum (var 40:e minut) lyfta på locket och fylla på med några briketter till och lite mera rökflis. Pensla då även med basilikaoljan med jämna mellanrum.