Grillad tomahawk

Foto: Tv4
Grillad tomahawk
19 ingredienser
1 h 45 m
En festlig huvudrätt bestående av grillad tomahawk med stekt kronärtskockshjärta och romescosås.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Omvänt grillad tomahawk
- 1 kg tomahawk, 5 cm tjock
- 1 msk salt
- 1 msk peppar
Romescosås
- 25 ml extra virgin olivolja
- 3 tomater, urkärnade och halverade
- 3 röda paprikor, urkärnade
- 10 ml salt
- 1 tsk malen svartpeppar
- 10 ml cayennepeppar
- 1 dl hasselnötter, rostade och skalade
- 4 klyftor vitlök, krossade
- 8 blad basilika, hackade
- 0,5 dl sherryvinäger
Stekt kronärtskockshjärta
- 30 ml salt
- 4 kronärtskockor (färska)
- 5 ml talg
- 0,5 dl smör
- 15 ml parmesanost, riven
- 1 citron, pressad
Gör så här
Omvänt grillad tomahawk
- Sätt ugnen på 100 grader, över och undervärme.
- Torka av köttet, salta och peppra kraftigt på hela köttbiten.
- Lägg köttet i en ugnsform med galler och tillaga i ugnen tills innertemperaturen når 50 grader (medium-rare) i tjockaste delen av köttet, det tar ungefär 1 timme och 25 minuter.
- Starta grillen på så varm effekt som möjligt.
- Grilla köttet ca 30 sekunder på varje kortsida och sedan 1 minut på varje långsida. Köttet ska få en fin krispig yta. Grillningen tar totalt ca 3 minuter.
- Låt köttet vila i en 15 minuter.
Romescosås
- Sätt på grillen på hög värme.
- Borsta lite olivolja över tomaten
- Lägg tomaterna och paprikan på grillen. Rosta dem tills skinnet har bränts och svartnat, det tar ungefär 20 minuter.
- Lägg paprikan i en egen bunke och täck med folie i högst 15 minuter.
- Medan tomaterna och paprikan fortfarande varma så skala av det brända skinnet och hacka dem fint. Lägg hacket i en skål och tillsätt olivolja, salt, peppar, cayennepeppar, hasselnötter, basilika och sherryvinäger.
- Blanda, krossa och mosa alla ingredienserna med en träslev eller mortel. Låt vila i minst 40 minuter.
Stekta Kronärtskockshjärtan
- Koka upp vatten och häll i salt.
- Skär av roten på kronärtskockorna och lägg dem i det kokande vattnet. Se till att kronärtskockorna håller sig under vattnet i 30 minuter.
- Sila sedan av och låt dem svalna.
- Skala av alla blad och ta ut hjärtat ur kronärtskockan. Skär upp hjärtat i lagom stora skivor.
- Värm upp en stekpanna på medelhög värme med talg och smör. Stek kronärtskockshjärtanen på varje sida tills de är gyllenbruna.
- Servera med parmesan och citron.