Grillad tomahawk

Grillad tomahawk
Foto: Tv4

Grillad tomahawk

Av: Edvin - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

19 ingredienser

1 h 45 m

En festlig huvudrätt bestående av grillad tomahawk med stekt kronärtskockshjärta och romescosås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Omvänt grillad tomahawk

  • 1 kg tomahawk, 5 cm tjock
  • 1 msk salt
  • 1 msk peppar

Romescosås

  • 25 ml extra virgin olivolja
  • 3 tomater, urkärnade och halverade
  • 3 röda paprikor, urkärnade
  • 10 ml salt
  • 1 tsk malen svartpeppar
  • 10 ml cayennepeppar
  • 1 dl hasselnötter, rostade och skalade
  • 4 klyftor vitlök, krossade
  • 8 blad basilika, hackade
  • 0,5 dl sherryvinäger

Stekt kronärtskockshjärta

  • 30 ml salt
  • 4 kronärtskockor (färska)
  • 5 ml talg
  • 0,5 dl smör
  • 15 ml parmesanost, riven
  • 1 citron, pressad

Gör så här

Omvänt grillad tomahawk

  1. Sätt ugnen på 100 grader, över och undervärme.
  2. Torka av köttet, salta och peppra kraftigt på hela köttbiten.
  3. Lägg köttet i en ugnsform med galler och tillaga i ugnen tills innertemperaturen når 50 grader (medium-rare) i tjockaste delen av köttet, det tar ungefär 1 timme och 25 minuter.
  4. Starta grillen på så varm effekt som möjligt.
  5. Grilla köttet ca 30 sekunder på varje kortsida och sedan 1 minut på varje långsida. Köttet ska få en fin krispig yta. Grillningen tar totalt ca 3 minuter.
  6. Låt köttet vila i en 15 minuter.

Romescosås

  1. Sätt på grillen på hög värme.
  2. Borsta lite olivolja över tomaten
  3. Lägg tomaterna och paprikan på grillen. Rosta dem tills skinnet har bränts och svartnat, det tar ungefär 20 minuter.
  4. Lägg paprikan i en egen bunke och täck med folie i högst 15 minuter.
  5. Medan tomaterna och paprikan fortfarande varma så skala av det brända skinnet och hacka dem fint. Lägg hacket i en skål och tillsätt olivolja, salt, peppar, cayennepeppar, hasselnötter, basilika och sherryvinäger.
  6. Blanda, krossa och mosa alla ingredienserna med en träslev eller mortel. Låt vila i minst 40 minuter.

Stekta Kronärtskockshjärtan

  1. Koka upp vatten och häll i salt.
  2. Skär av roten på kronärtskockorna och lägg dem i det kokande vattnet. Se till att kronärtskockorna håller sig under vattnet i 30 minuter.
  3. Sila sedan av och låt dem svalna.
  4. Skala av alla blad och ta ut hjärtat ur kronärtskockan. Skär upp hjärtat i lagom stora skivor.
  5. Värm upp en stekpanna på medelhög värme med talg och smör. Stek kronärtskockshjärtanen på varje sida tills de är gyllenbruna.
  6. Servera med parmesan och citron.