Grillad sockerkaka med tiramisusås och jordgubbar

Grillad sockerkaka med tiramisusås och jordgubbar
Foto: TV4

Grillad sockerkaka med tiramisusås och jordgubbar

Av: Andreas - Lund

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

1 h 30 min

Dessert som för tankarna till den italienska klassikern tiramisu - men här i en lite förenklad variant. Den som vill förenkla ytterligare väljer färdigköpt sockerkaka. 

Receptet är från programmet Halv åtta hos mig av amatörkockar. Köket kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Sockerkaka

  • 75 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 citron, finrivet skal av hela och saft från halva

Tiramisusås

  • 4 äggulor
  • 2 burkar mascarpone (á 250 g)
  • 5 msk amarettolikör (mandellikör, helst av märket Disaronno)
  • 3 äggvitor
  • 1 dl strösocker

Topping

  • jordgubbar, skivade
  • kakao, att strö över
  • färsk citronmeliss

Gör så här

Sockerkaka

  1. Sätt på ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret och ställ det åt sidan. Vispa ägg och socker till en fluffig smet. Blanda vetemjöl och bakpulver för sig, och blanda sedan ner i smeten. Tillsätt smöret, sockret, mjölken och citronskal och saft. Blanda ordentligt. Smöra och bröa en avlång brödform och häll ner smeten i den.
  3. Grädda i ugnen i ca 40 minuter. Vänd sedan upp sockerkakan efter några minuter på ett galler och låt den svalna
  4. Skiva sockerkakan i ca 1,5 cm tjocka skivor. Lägg de på grillen över direkt värme på varmt galler. Efter några sekunder så titta på skivans undersida om du fått en fin rostning. När du har gyllenbruna gallerstreck, så vänd på skivan och upprepa.

Tiramisusås

  1. Vispa äggulorna med mascarponen till en jämn smet. Fortsätt vispa under tiden du häller i amaretton. Vispa äggvitorna hårt tills du får ett fluffigt skum. Vispa i lite socker i taget. Vänd ner äggvite-smeten i äggule-smeten och blanda försiktigt.

Uppläggning

  1. Lägg sockerkaksskivan på tallrik. Lägg på önskad mängd tiramisusås samt skivade jordgubbar. Pudra lite kakao över och toppa med citronmeliss. Ät direkt.