Grillad gulbeta med smörstekt svartkål

Grillad gulbeta med smörstekt svartkål
Foto: Henning Kvick

Grillad gulbeta med smörstekt svartkål

Av: Philip Hofbauer, Henning Kvick

Från: Nyhetsmorgon

7 ingredienser

1 h

Grillad gulbeta med smörstekt svartkål och parmesan är både en festlig men enkel rätt att tillaga.

Ingredienser

portioner
  • 8 gulbetor
  • 300 g svartkål
  • rapsolja
  • 50 g smör
  • salt
  • peppar
  • 100 g parmesanost

Gör så här

  1. Skölj gulbetorna och lägg i en kastrull. Fyll på med vatten så att det precis täcker. Koka sedan betorna på svag värme tills de känns ”al dente”, använd potatissticka.
  2. Spola gulbetorna snabbt under iskallt vatten och ta bort skalet med händerna.
  3. Skiva betorna i 2 cm tjocka skivor och lägg på ett fat. Stänk på lite rapsolja, salta, peppra och vänd försiktigt runt betorna.
  4. Grilla sedan betorna så att de får en fin yta.
  5. Riv svartkålen i bitar och ta bort stammarna. Lägg bladen i en bunke.
  6. Ställ en gjutjärnspanna på grillen och stek svartkålen med smör och salt.
  7. Lägg slutligen upp betorna på ett fat. Lägg på den stekta svartkålen och riv rikligt med parmesan över.