Grekiskt spenatris

koket.se
Grekiskt spenatris
Foto: Tv4
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Grekiskt spenatris

10 ingredienser

30 m

Spanakorizo, som den här rätten också kallas, är ett smakrikt ris med spenat som är populärt i Grekland. Perfekt som tillbehör till en mängd rätter!

Se Tove Nilsson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 0,5 citron
  • 500 g bladspenat
  • 2 gula lökar, finhackade
  • 2 klyftor vitlök, skivade
  • 1 msk torkad mynta
  • 3 msk dill, hackad
  • 2 dl basmatiris
  • 3 dl vatten
  • 2 dl labne (avhängd yoghurt)
  • olivolja

Gör så här

  1. Skala av citronskalet med en potatisskalare. Skär bort allt vitt på skalet, du vill bara använda det citrongula, det vita ger en beska till rätten.
  2. Blanda spenat, citronjuice och 3 msk olivolja i en bunke. Ställ åt sidan 10 minuter.
  3. Bryn lök och vitlök i 3 msk olja i en gryta.
  4. Tillsätt citronskal, spenat, mynta och hälften av dillen i grytan.
  5. Häll på ris och 3 dl vatten.
  6. Låt sjuda under lock tills riset är klart.
  7. Servera med mer dill och avhängd yoghurt (labne).