Grekiska köttfärsbiffar med potatis och tzatziki

POPULÄRT
Grekiska köttfärsbiffar med potatis och tzatziki.
Foto: TV4

Grekiska köttfärsbiffar med potatis och tzatziki

Av: Dalia - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

45 ingredienser

1.5 h

Färsbiffar med karamelliserad lök, potatis och tzatziki - en grekisk klassiker!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Bifteki Gemisto

  • 500 g blandfärs
  • 150 g fetaost
  • 0,5 gul lök
  • 1 kruka persilja
  • 2 msk Biftekikrydda
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 ägg
  • 1 tsk peppar
  • 1 tsk salt
  • 1 citron
  • 1 msk olja

Rondellpotatis

  • 1 kg delikatesspotatis
  • 1 msk torkad timjan
  • 1 tsk peppar
  • 1 tsk havssalt
  • 1-2 msk olivolja

rucolasallad

  • 0,5 förp rucolasallad
  • 0,5 rödlök
  • oliver (haldiki)
  • babyplommontomat
  • 0,5 gurka
  • 70 g fetaost
  • 0,5 citron
  • crema di balsamico (med smak av fikon)
  • 1 msk olivolja

Karamelliserad lök

  • 1 lök
  • 1 tsk strösocker
  • 1 msk vatten
  • 1 tsk smör

Tomatsås

  • 200 g krossade tomater
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar

Tzatziki

  • 0,5 gurka
  • 2 krm salt
  • 3 klyftor vitlök
  • 500 g grekisk yoghurt
  • färsk dill (efter smak)
  • färsk mynta (efter smak)
  • 0,5 citron

Vitlöksbröd

  • 2 pitabröd
  • 50 g smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm salt
  • 1 dl färsk persilja

Gör så här

Bifteki Gemisto

  1. Blanda färsen med ägg, finhackad lök, persilja, paprikakrydda, salt, bifteki-kryddan och svartpeppar. Pressa i vitlöksklyftorna.
  2. Ta en näve färs och forma till en tunnare platt biff. Placera smulad fetaost i mitten. Gör ytterligare en platt biff och sätt som ett lock över osten. Se till att kanterna är stängda så att osten inte rinner ut vid tillagning. Stek i cirka 5 minuter per sida.

Rondellpotatis

  1. Skölj potatisen och skär sedan i tunnare runda potatisbitar.
  2. Lägg på en plåt och ringla över olivolja och havssalt, peppar samt timjan. Tillaga i ugnen ca. 15 min tills alla skivor är rostade.

Grekisk sallad

  1. Hacka rödlök och gurka. Blanda resterande ingredienser med rucolan. Smula i fetaosten. Pressa i citron, krydda med lite oregano. Ringla över den krämiga balsamicon.

Karamelliserad lök

  1. Värm oljan, tillsätt hackad lök, socker och vatten. Fräs några minuter tills allt är mjukt. Rör om då och då så att löken inte fastnar. När den får en gyllenbrun färg så är den redo.

Tomatsås

  1. Koka upp de krossade tomaterna, låt sjuda på låg värme i ca 3 minuter. Salta, peppra och tillsätt timjan.

Tzatziki

  1. Skala & riv gurkan, blanda med salt.
  2. Låt stå 10 min låt sedan rinna av i en handduk. Blanda ihop yoghurt, salt, dill, mynta, citron, vitlök och sist riven gurkan. Blanda om.
  3. Vitlöksbröd
  4. Smält smöret. Hacka persilja och tillsätt det i smöret med salt, peppar, pressad vitlöksklyfta. Pensla över på brödet och in i ugnen i cirka 5-7 minuter. Låt gärna stå några minuter innan servering.