Grekiska fyllda tomater

NYHET
Grekiska fyllda tomater
Foto: Köket.se
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Grekiska fyllda tomater

20 ingredienser

1 h

Den här mustiga rätten är inte bara proppfull med smaker och vitaminer, den är billig och du kan enkelt fylla tomaterna med det du har hemma, från kött till grönsaker. Zeina fyller tomaterna med en ris- och grönsaksblandning på bland annat lök, vitlök, zucchini, selleri och potatis.

logo
zeina profilbild ny

Se Zeina Mourtada laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 8 tomater
  • 2 dl rundkornigt ris
  • 1 gul lök
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 potatisar
  • 1 zucchini
  • 2 stjälkar stjälkselleri
  • 1 dl färsk persilja, finhackad
  • 0,5 dl färsk dill, finhackad
  • 3 msk färsk mynta, finhackad
  • 2-3 msk tomatpuré
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 dl vatten, hett
  • citron, till servering
  • olivolja, till stekning
  • salt
  • peppar

Sås

  • 0,5 dl olivolja
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Skär av ett lock på tomaterna och gröp ut innanmätet med en tesked. Ta tillvara på alla juicer och fruktkött som du får ur tomaterna. Lägg i en skål och ställ åt sidan.
  2. Förbered fyllningen. Skala och finhacka lök, vitlök och potatis. Skär zucchini, selleri och fruktkött från tomat i smätt. Finhacka alla örter.
  3. Hetta upp rikligt med olivolja i en stekpanna eller kastrull. Stek lök, potatis, zucchini och selleri. Ge grönsakerna en fin stekyta på hög värme.
  4. Tillsätt alla örter, tomatpuré, vitlök, salt och peppar, stek lite till. Vänd i fruktkött från tomaterna och fortsätt steka. Häll i vatten, rör runt och låt såsen koka upp. Smaka av med salt.
  5. Vänd i det okokta riset, blanda och låt riset sjuda långsamt under lock tills det har sugit åt sig all vätska, ca 10-15 minuter. Riset kommer fortfarande ha en hård kärna i mitten, det är okej, det kommer att tillagas klart i ugnen sen. Späd eventuellt ut med mer vatten om riset känns allt för torrt och hårt, låt sjuda lite till.
  6. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
  7. Lägg urgröpta tomater i en ugnsform. Fyll tomaterna med ris- och grönsaksblandningen. Fyllning som blir över klickar du i formen runt om tomaterna.
  8. Blanda olivolja, hett vatten och 1 tsk salt. Häll såsen i formen. Täck formen väl med aluminiumfolie. Tillaga mitt i ugnen i 30 minuter.
  9. Ta ut formen ur ugnen, ta bort folie och baka i ytterligare 10-15 minuter. Låt vila 10-15 minuter i rumstemperatur innan servering. Pressa citron över vid servering.