Grekisk Gemista

Grekisk Gemista
Foto: Tv4
Zeina Mourtada
Zeina Mourtada

Grekisk Gemista

5

15 steg att laga

24 ingredienser

2 h

Fyllda grönsaker som tillagas i ugn med härlig sås kommer göra sig riktigt bra till middag. Variera efter vad du har hemma och gillar!

Tips! Fyllningen kan du variera efter smak. Du kan ha i de grönsaker du tycker om och har hemma i kyl. Morot, champinjoner, zucchini osv. Om du vill ha mindre mängd grönsaker i fyllningen går det jättebra att minska grönsaker och öka mängden ris.

Ingredienser

portioner6 portioner
  • ca 4 tomater
  • 1 zucchini
  • 4 paprikor
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Förslag på fyllning

  • 2 gula lökar
  • 2 potatisar
  • 1 aubergine
  • 4 klyfta vitlök
  • 2 selleristjälkar
  • 1 dl persilja, finhackad
  • 0,5 dl dill, finhackad
  • 3 msk mynta, finhackad (kan uteslutas eller ersättas med 1 msk torkad mynta)
  • 0,5 dl olivolja (till stekning)
  • 2 msk tomatpuré
  • salt
  • peppar
  • 6 dl vatten
  • 2,5 dl ris (rundkornigt)

Sås

  • 0,5 dl olivolja
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk salt

Servering

  • citron

Gör så här

  1. Skär av ett lock på tomaterna och gröp ur med en tesked. Ta tillvara på alla juicen och fruktköttet som du får ur tomaterna. Lägg i en skål och ställ åt sidan.
  2. Dela zucchinin i 3-4 bitar och gröp ur med en tesked, ta tillvara på inkråmet.
  3. Skär av ett lock på paprikorna, kasta kärnhuset. Vänd på paprikan och skär av lite av de rundade kanter på paprikans undersida för att paprikorna ska stå stabilare i formen senare.
  4. Förbered nu fyllningen. Hacka lök, potatis och aubergine i små tärningar. Finhacka vitlök, selleri, inkråmet från zucchini och fruktköttet från tomaterna.
  5. Finhacka alla örter.
  6. Hetta upp rikligt med olivolja i en stekpanna eller kastrull.
  7. Stek lök, potatis, aubergine och selleri. Ge grönsakerna en fin stekyta. Tillsätt alla örter, inkråm från zucchini, tomatpuré, vitlök, salt, peppar och stek lite till.
  8. Vänd i fruktkött från tomaterna och fortsätt steka. Häll i vatten, rör runt och låt såsen sjuda under lock i 10-15 minuter. Smaka av med salt.
  9. Vänd i riset, blanda och låt riset sjuda långsamt under lock tills det har sugit åt sig all vätska, ca 20 minuter. Riset kommer fortfarande ha en hård kärna i mitten, det är okej, det kommer att tillagas klart i ugnen senare.
  10. Späd eventuellt ut med mer vatten om riset känns allt för torrt och hårt, låt sjuda lite till.
  11. Värm ugnen till 200 grader.
  12. Lägg urgröpta tomater, paprikor och zucchini i en ugnsform. Fördela fyllningen i alla grönsaker. Fyllning som blir över klickar du i formen runt om grönsakerna.
  13. Blanda 0,5 dl olivolja, 3 dl hett vatten och 1 tsk salt till såsen. Häll såsen i formen. Täck formen ordentligt med aluminiumfolie.
  14. Tillaga mitt i ugnen i 45 minuter. Ta ur från ugnen, ta bort folie och baka i ytterligare 10-15 minuter.
  15. Låt vila i 10-15 minuter i rumstemperatur innan servering. Pressa citron över vid servering.
TIPS!
läs mer
Sofia Antonsson 2

4 tips för känslig mage

Dietisten Sofia Antonssons tips för dig med IBS

Läs mer