Gravad oxfilé på smörstekt bröd

NYHET
Gravad oxfilé på smörstekt bröd
Foto: Tv4

Gravad oxfilé på smörstekt bröd

17 ingredienser

20 min + tid i kyl

Vill du bjuda på en lyxig förrätt så är gravad oxfilé på smörstekt bröd ett bra tips! Tänk på att förbereda rätten ca 3-4 dagar innan servering.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Gravad oxfilé

  • 400 g oxfilé
  • 0,5-0,75 dl strösocker [2/3]
  • 0,5-0,66 dl salt
  • 1 msk malen svartpeppar, grovt malen
  • 1 msk rosépeppar
  • 4 klyftor vitlök (pressade)
  • 1 knippe persilja
  • 1 knippe dill
  • 0,5-1 msk whisky (rökig)

Krassekräm

  • 1 dl crème fraîche
  • 0,5 dl majonnäs
  • 1 msk pepparrotsvisp
  • 1 förp krasse
  • salt
  • svartpeppar

Servering

  • 4 skivor kavring
  • ca 75 g smör

Gör så här

Gravad oxfilé

  1. Putsa köttet och lägg det i en plastpåse tillsammans med resterande ingredienser.
  2. Knyt påsen tight med minimalt med luft kvar i påsen.
  3. Gnid in kryddorna i köttet från utsidan av påsen.
  4. Låt påsen med köttet ligga i kylen i 3-4 dagar. Vänd på påsen två gånger om dagen.
  5. Lägg påsen med köttet i frysen 3 timmar innan servering för att lättare kunna skära köttet tunt.

Krassekräm

  1. Vispa crème fraichen fluffig med elvisp.
  2. Vänd försiktigt i majonnäs och pepparrotsvisp.
  3. Klipp krassen och vänd ner.
  4. Smaksätt med salt och peppar.
  5. Ställ in krassekrämen i kylen.

Servering

  1. Hetta upp en stekpanna med smör.
  2. Stek kavring i smöret på båda sidorna.
  3. Montera skivad och gravad oxfilé samt krassekräm på kavringen och servera.