Gratinerad löksoppa med citrontimjan

Gratinerad löksoppa med citrontimjan
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

Gratinerad löksoppa med citrontimjan

13 ingredienser

40 m

Gratinerad löksoppa med citrontimjan kan bli en perfekt rätt att njuta av på lovet.

Ingredienser

portioner
  • ca 1,8 kg gul lök
  • olivolja
  • smör
  • 0,25 citron, skalet (skär gärna en större bit skal så är det lätt att plocka bort innan servering)
  • citrontimjan
  • salt
  • svartpeppar
  • 3 klyftor vitlök
  • ca 2,5 dl vitt vin
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 250-300 g skreitorsk
  • 4 dl ost, riven (till gratinering)
  • bröd (till gratinering)

Gör så här

  1. Börja med att skala och skiva lök.
  2. Värm en kastrull med olivolja på medelvärme.
  3. Tillsätt löken och låt den försiktigt börja tillagas. Det är viktigt att löken inte får färg för snabbt.
  4. Rör om då och då och tillsätt smör, citronskal, citrontimjan, salt och peppar efter ca 25 minuter.
  5. Höj temperaturen något och låt löken få gyllene färg.
  6. Tillsätt sedan vitlök, vitt vin och buljong.
  7. Låt koka i ca 20 minuter.
  8. Värm ugnen på max och ta fram serveringsskålar.
  9. Skär fisken i fyra bitar.
  10. Stek brödskivorna.
  11. Placera fisken i botten på skålarna och häll sedan soppan över. Toppa med stekt bröd och ost.
  12. Gratinera gyllene och servera.