Gratinerad löksoppa med citrontimjan
Gratinerad löksoppa med citrontimjan
13 ingredienser
40 m
Gratinerad löksoppa med citrontimjan kan bli en perfekt rätt att njuta av på lovet.
Ingredienser
- ca 1,8 kg gul lök
- olivolja
- smör
- 0,25 citron, skalet (skär gärna en större bit skal så är det lätt att plocka bort innan servering)
- citrontimjan
- salt
- svartpeppar
- 3 klyftor vitlök
- ca 2,5 dl vitt vin
- 1 l grönsaksbuljong
- 250-300 g skreitorsk
- 4 dl ost, riven (till gratinering)
- bröd (till gratinering)
Gör så här
- Börja med att skala och skiva lök.
- Värm en kastrull med olivolja på medelvärme.
- Tillsätt löken och låt den försiktigt börja tillagas. Det är viktigt att löken inte får färg för snabbt.
- Rör om då och då och tillsätt smör, citronskal, citrontimjan, salt och peppar efter ca 25 minuter.
- Höj temperaturen något och låt löken få gyllene färg.
- Tillsätt sedan vitlök, vitt vin och buljong.
- Låt koka i ca 20 minuter.
- Värm ugnen på max och ta fram serveringsskålar.
- Skär fisken i fyra bitar.
- Stek brödskivorna.
- Placera fisken i botten på skålarna och häll sedan soppan över. Toppa med stekt bröd och ost.
- Gratinera gyllene och servera.