Gratinerad fläskfilé med champinjoner

POPULÄRT
Gratinerad fläskfilé med champinjoner
Foto: Jenny Finn
Jenny Finn
Jenny Finn

Gratinerad fläskfilé med champinjoner

13 ingredienser

40 m

"Det är så otroligt gott med gratinerad fläskfilé med en blandning av champinjonsås/stuvning. Jag serverar hasselbackspotatis till, men funkar med många olika tillbehör detta. Resterna blandade jag med tagliatelle dagen efter. Superbra det med." /Jenny Finn

Ingredienser

portioner
  • 1 fläskfilé (svensk av god kvalitet) [ca 500-600 g]
  • smör (att steka i)
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 schalottenlök
  • 250 g champinjoner (färska)
  • 3 dl grädde
  • 1-2 msk kalvfond
  • 1-2 msk soja
  • 1 tsk tryffelolja (kan uteslutas)
  • maizenaredning
  • ev strösocker
  • 2 dl ost, riven

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Putsa fläskfilén och skär den i skivor. Stek de rumstempererade skivorna i smör så dem får färg på båda sidor. Krydda med salt och svartpeppar.
  3. Lägg över dem i en ugnsfast form.
  4. Finhacka schalottenlöken. Tvätta och rensa champinjonerna. Dela dem i så stora/små bitar du vill ha.
  5. Fräs schalottenlöken i smör. Lägg i champinjonerna, fräs och rör till all vätska kokat in.
  6. Häll på grädde, kalvfond, soja och tryffelolja. Smaka av hur mycket kryddor du ska ha och om du vill ha mer soja mm. Jag personligen tycker om när det smakar mycket.
  7. Red av med maizena till den tjocklek du vill ha på såsen/stuvningen. Häll seds såsen över fläskfilén.
  8. Strö över riven ost.
  9. Gratinera tills osten fått fin färg. Ca 15-20 minuter.
  10. Servera med valfritt tillbehör (rekommenderar hasselbackspotatis) och en god sallad.
  11. Smaklig spis!