Grahamsbröd med rosmarin och honung

Grahamsbröd med rosmarin och honung
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Johan Lundbäck HSB
Johan Lundbäck HSB

Grahamsbröd med rosmarin och honung

Av: Johan Lundbäck

Från: Hela Sverige bakar

8 ingredienser

Brödet som Birgitta Rasmusson ville ha receptet på! Johans grahamsbullar med rosmarin och fänkål, även kallade Bengans favoriter.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten, ljummet (absolut max 37 grader)
  • 200 g vetemjöl (ekologiskt)
  • 200 g grahamsmjöl
  • 10 g flingsalt
  • 2 msk honung, flytande
  • 3 g fänkålsfrö
  • 7 kvistar färsk rosmarin

Gör så här

  1. Värm ugnen till 250 grader.
  2. Mortla fänkål och salt. Ta av rosmarinen från kvistarna och hacka den fint.
  3. Värm upp vatten försiktigt till ca 35 grader (absolut inte över 37 grader).
  4. Smula jästen i en bunke som kan placeras i matberedaren och slå sedan över vattnet.
  5. Vispa snabbt i bunken och se till att jästen löst sig i vattnet ordentligt.
  6. Sikta mjölksorterna på ett bakplåtspapper. Tillsätt sedan mjölet och de övriga ingredienserna till vätskan.
  7. Arbeta ihop degen ordentligt i ca 10 min i en matberedare eller ca 30 min för hand. Gör ett litet test för att se så att gluten bildats och att din deg nu är elastisk.
  8. Placera degen i en skål och lägg en fuktad bakhandduk över skålen och låt jäsa i ca 35-40 min.
  9. Dela upp degen i bitar om ca 40 gram och rulla dessa till små bollar. Placera bröden med vecket neråt på en plåt med bakplåtspapper, tänk på att inte placera bröden för tätt ihop. Täck bröden med en fuktad bakhandduk och låt jäsa i ca 25-30 min.

Garnering

  1. Koka upp vatten och häll i ett högt glas. Använd en skarp kniv, doppa knivseggen i vattnet och gör två diagonala snitt i varje bröd. Spraya alternativt pensla försiktigt sedan bröden med vatten.

Gräddning

  1. Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 7-10 min tills bröden får en vacker gyllenbrun färg.