Gräddig pasta med tryffel och flamberad biff

koket.se
Gräddig pasta med tryffel och flamberad biff
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Gräddig pasta med tryffel och flamberad biff

16 ingredienser

35 min

En riktig helgpasta extra allt med grädde, tryffelolja och biff flamberad i cognac. Momentet med flamberingen går bra att hoppa över men ger såklart en festlig wow-effekt.

Se Catarina König laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 400 g pasta, valfri
  • 400 g biff (ryggbiff)
  • smör, att steka i
  • 1 klyfta vitlök, krossad
  • 3-4 kvistar färsk timjan
  • 0,5 dl cognac

Sås

  • 1 bananschalottenlök
  • 1 msk smör
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl oxbuljong (utspädd)
  • 3 dl vispgrädde
  • 1-2 krm tryffelolja
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Till servering

  • rucolasallad
  • parmesanost (gärna extralagrad)

Gör så här

  1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
  2. Salta köttet runt om.
  3. Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs den mjuk och glansig i smör.
  4. Tillsätt vitt vin. Låt koka upp. Häll på buljongen och låt koka någon minut.
  5. Häll i grädde, låt allt koka ihop och reducera ner till en krämig sås.
  6. Smaka av med salt, nymalen svartpeppar och några droppar tryffelolja.
  7. Hetta upp en stekpanna med smör. Bryn köttet på båda sidor, ös med smör, krossad vitlöksklyfta och timjan.
  8. När köttet når en innertemperatur på 52-53 grader, ha i cognac och flambera köttet.
  9. Ta upp och peppra köttet. Låt vila några minuter innan du skär det i tjocka skivor.
  10. Blanda pastan med såsen (ha gärna i lite pastavatten i såsen), lägg upp på tallrikar skivor av köttet och rucola samt parmesan.