Gös med potatispuré och vit sparris

gös med potatispure och sparris
Foto: TV4
jan boris-moller
jan boris-moller

Gös med potatispuré och vit sparris

Av: Jan Boris-Möller

Från: Kockarnas kamp

10 ingredienser

1 h

En helt vit rätt med mycket smak. Jan Boris-Möller bjuder på en perfekt tillagad gösrygg som serveras med en krämig potatispuré, sparris och purjolök. Han gör hela middagen vit för att minska sinnesintrycken och fokusera på smakerna i rätten.

Ingredienser

portioner
 • 500 g gös (ryggfilé)

Sås

 • 3 dl vitt vin
 • 3 dl vatten
 • 2 msk vitvinsvinäger
 • 2 dl vispgrädde
 • 1 citrongräs
 • 100 g smör

Tillbehör

 • 8 potatisar
 • 8 vita sparrisar
 • 1 purjolök

Gör så här

 1. Skär gösen i 4 lika stora bitar, så att bitarna blir lika tjocka/stora. Lägg dom i en kastrull, och salta lite lätt över dom. Låt dom stå så tills det är dags att tillaga.

Sås

 1. Häll 3 dl vitt vin, 3 dl vatten, 2 msk vitvinsvinäger, 2 dl grädde i en kastrull. Låt det koka upp, under tiden, strimla löken tunt. Skär citrongräset i cm bitar, och banka ut/ krossa dom. Lägg detta i kastrullen och koka allt i ca 20 min. Sila av och lägg tillbaka i en kastrull.

Potatispuré

 1. Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Lägg dom i en bunke med kallt vatten i ca 5 min. Lyft upp dom försiktigt, så att överbliven stärkelse ligger kvar i botten av bunken.
 2. Lägg potatisen i en kastrull, häll på nytt vatten och koka tills dom är klara, vilket går ganska fort i med att det är tunna skivor. Ta upp en bit och provsmaka, så att dom inte kokar för länge och faller sönder. Häll av vattnet och låt dom ligga kvar i kastrullen med lock på i ca 5 min till.
 3. Värm mjölk i en annan kastrull. Pressa potatisen ner i mjölken, gör ett mos och vispa mycket så det blir fluffigt. Lägg nu moset i en finmaskig sil och pressa moset genom silen, så alla små potatisbitar silas bort. Ner i kastrullen igen och smaka av med salt och peppar.
 4. Full en spritspåse med moset och håll den varm i en kastrull med varmt vatten.

Tillbehör

 1. Skär 1,5 cm skivor av det vita på purjolöken, tryck ut 20 purjolöks ringar och se till att dom största är med. Ta en kastrull med ca 4 l vatten och koka upp. Förväll dom blixtsnabbt i kokande vatten, kyl ner dom i kallt. Behåll detta vatten, för den ska vi ha till sparrisen, blomkålen och fisken.
 2. Skala sparrisen med en potatisskalare, när det är gjort, fortsätt att skala den så det blir som bandspagetti. Lägg denna hög för sig.
 3. Koka sparrisen i ca 4-5 min, det ska vara lite spänst kvar i den. Lyft upp från vattnet och lägg i en bunke och plasta över. Häll det kokande vattnet över Gösen, ställ åt sidan.
 4. Koka upp reduktionen, red lite med Majzena, rör ner 100 gram smör i såsen, salta.
 5. Sätt fram tallriken, lägg ut 5 ringar av purjo på varje tallrik, fyll varje ring med potatispuré. Lägg på såsen på tallriken. Lägg sparrisen i en hög i mitten, lyft upp gösen från vattnet och placera den uppe på sparrisen.