Utan tillsatt socker och sötningsmedel. Lite mindre söt men samma goda ketchupsmak som originalet.
Läs mer
Ingredienser
1 kg tomat, hackade (blanda gärna olika sorter eller hela tomater på burk)
1 rödlök, grovt hackad
0,5 fänkål, grovt hackad
1-2 stjälkar stjälkselleri, grovt hackade
2 klyftor vitlök, pressade
0,5 msk färsk ingefära, riven
0,5 dl farinsocker
0,5-1 chilifrukt, hackad
0,5 dl färsk basilika, finhackad
0,5 dl färsk timjan, hackad
200 ml rödvinsvinäger
1 msk färsk koriander, hackad
1 msk worcestersås
3 dl vatten
salt
peppar
olivolja
Gör så här
Blanda alla grönsaker (utom tomaterna) i en panna med en skvätt olja i och krydda med vitlök, chili, ingefära, koriander, Worchestersauce, timjan, salt och peppar.
Koka under omrörning på medeltemperatur i ca 15 minuter. Tillsätt tomaterna och vatten och låt koka upp. Låt sjuda och reducera såsen nästan till hälften, till en tjockare konsistens.
Addera basilikan och mixa såsen med en handmixer tills det blir en slät sås. Sila såsen 1-2 gånger för att få den riktigt slät.
Häll tillbaka såsen i en ren panna, tillsätt socker och vinäger och låt den sjuda och få en ketchuplik konsistens. Smaka av och tillsätt mer kryddor efter eget önskemål.