Golden ring pancakes

Foto: Lennart Weibull
Golden ring pancakes
15 ingredienser
1 h
Pannkakor med lönnsirap och vispat smör är en fröjd för alla sinnen!
Ingredienser
Whipped salted butter
- 100 g smör, rumstempererat
- 2 msk standardmjölk
- 0,5 tsk salt
Pannkakor
- 7 dl self raising flour (eller 7 dl vetemjöl + 1 msk bakpulver)
- 0,5 dl strösocker
- 1,5 tsk salt
- 1,5 tsk bikarbonat
- 5 dl standardmjölk
- 0,5 dl matolja
- 1 msk vaniljextrakt
- 0,5 dl äppelcidervinäger
- 3 ägg
- lönnsirap
- olja
- smör
Gör så här
Whipped salted butter
- Vispa ingredienserna tills de går ihop och sen expanderar.
Pannkakor
- Rör ihop de torra ingredienserna till pannkakorna.
- Vispa ihop de blöta i en separat bunke.
- Häll de blöta i de torra och rör försiktigt ihop smeten. Låt bli att vispa så får du fluffigare pannkakor. Eventuella klumpar och bubblor i smeten är så den ska vara.
- När smeten precis gått samman lämnar du den ifred. Det är från och med nu förbjudet att röra runt i den.
- Blanda lite olja och smör i en panna på medelvärme. Ju mer fett du använder desto bättre reser sig pannkakorna och blir knaprigare. Använder du teflonpanna med lite fett blir de mjukare och får jämnare färg.
- Ta fram något bra att portionera ut smeten med för konsekvent storlek. Jag brukar använda en glasskopa för små, söta och höga pannkakor.
- Skopa smeten i stekpannan. Om de inte blir perfekt runda kan du ordna kanterna med en stekspade om du vill.
- Vänd pannkakorna när bubblor poppar upp i smeten, men var försiktig och pressa absolut inte ner dem.
- Pannkakorna är klara när de studsar tillbaka när du petar lite försiktigt på dem.
- Servera pannkakorna med lönnsirap och vispat smör.