Golden ring pancakes

Golden ring pancakes
Foto: Lennart Weibull

Golden ring pancakes

Av: Jonas Cramby

Från: Nyhetsmorgon

15 ingredienser

1 h

Pannkakor med lönnsirap och vispat smör är en fröjd för alla sinnen!

Ingredienser

portioner10 - 20

Whipped salted butter

  • 100 g smör, rumstempererat
  • 2 msk standardmjölk
  • 0,5 tsk salt

Pannkakor

  • 7 dl self raising flour (eller 7 dl vetemjöl + 1 msk bakpulver)
  • 0,5 dl strösocker
  • 1,5 tsk salt
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 5 dl standardmjölk
  • 0,5 dl matolja
  • 1 msk vaniljextrakt
  • 0,5 dl äppelcidervinäger
  • 3 ägg
  • lönnsirap
  • olja
  • smör

Gör så här

Whipped salted butter

  1. Vispa ingredienserna tills de går ihop och sen expanderar.

Pannkakor

  1. Rör ihop de torra ingredienserna till pannkakorna.
  2. Vispa ihop de blöta i en separat bunke.
  3. Häll de blöta i de torra och rör försiktigt ihop smeten. Låt bli att vispa så får du fluffigare pannkakor. Eventuella klumpar och bubblor i smeten är så den ska vara.
  4. När smeten precis gått samman lämnar du den ifred. Det är från och med nu förbjudet att röra runt i den.
  5. Blanda lite olja och smör i en panna på medelvärme. Ju mer fett du använder desto bättre reser sig pannkakorna och blir knaprigare. Använder du teflonpanna med lite fett blir de mjukare och får jämnare färg.
  6. Ta fram något bra att portionera ut smeten med för konsekvent storlek. Jag brukar använda en glasskopa för små, söta och höga pannkakor.
  7. Skopa smeten i stekpannan. Om de inte blir perfekt runda kan du ordna kanterna med en stekspade om du vill.
  8. Vänd pannkakorna när bubblor poppar upp i smeten, men var försiktig och pressa absolut inte ner dem.
  9. Pannkakorna är klara när de studsar tillbaka när du petar lite försiktigt på dem.
  10. Servera pannkakorna med lönnsirap och vispat smör.