Frasiga våfflor med chokladpiffad hallonsylt

Frasiga våfflor med chokladpiffad hallonsylt
Foto: Stefan Malm/TV4
Tea Stjärne
Tea Stjärne

Frasiga våfflor med chokladpiffad hallonsylt

7 ingredienser

30 min

Våfflor frasiga som knäckebröd! Smaskigt till lunch eller som efterätt.

Receptet ger ca 10 våfflor. Serveras med chokladhallonsylten och vispad grädde.

Ingredienser

Våfflor

  • 3 dl vetemjöl
  • 2,5 dl kolsyrat vatten
  • 2,5 dl vispgrädde (+ 1,5 dl till servering)
  • 25 g smör

Chokladpiffad hallonsylt

  • 1 l hallon (frysta går bra)
  • 0,5 kg syltsocker
  • 100 g mörk choklad

Gör så här

Våfflorna

  1. Vispa mjöl och vatten till en jämn smet.
  2. Vispa grädden tjock och smält smöret.
  3. Blanda först ner det smälta smöret i mjölsmeten, sen grädden.
  4. Smörj våffeljärnet med smält smör till första laggen.
  5. Lägg i ¾ -1 dl smet i varje lagg och grädda våfflorna tills de har en fin färg.
  6. Låt våfflorna svalna på galler så behåller de frasigheten.

Sylten

  1. Lägg i bären samt sockret i en kastrull.
  2. Koka upp under omrörning, låt koka i ca 15 minuter.
  3. Hacka chokladen och låt den smälta i sylten.
  4. Låt sylten svalna, då stelnar den.
  5. Servera med vispad grädde.