Gnocchi på pumpa med rostat vitlökssmör

Gnocchi på pumpa med rostat vitlökssmör
Foto: TV4

Gnocchi på pumpa med rostat vitlökssmör

13 ingredienser

30 m

Nu när hösten är på intåg och pumporna är i säsong passar det perfekt att göra pumpagnocchi med grönkål, basilika och rostat vitlökssmör.

Ingredienser

portioner
  • 500 g butternutpumpa, skalad och urkärnad
  • 300 g potatis, skalad
  • 200 g vetemjöl
  • 1 ägg
  • salt
  • peppar
  • 2 msk olivolja
  • 100 g smör
  • 4 klyftor vitlök, finhackade
  • 200 g grönkål, riven i bitar
  • 10-12 färska basilikablad
  • parmesanost
  • 20 g rostade mandlar

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Skär pumpan i små bitar och lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Baka i ugnen i ca 20 minuter eller tills pumpan är mjuk.
  4. Koka potatisen i saltat vatten tills den är mjuk.
  5. Pressa sedan potatisen genom en potatispress.
  6. Blanda pumpan med den mosade potatisen i en stor skål tillsammans med vetemjöl, ägg, salt och peppar. Blanda väl tills degen är jämn och inte klibbig.
  7. Strö mjöl på arbetsytan och dela degen i mindre bitar. Rulla ut varje bit till en lång rulle med en diameter på ca 2 cm.
  8. Skär rullarna i små bitar för att forma gnocchi. Använd gärna en gnocchibräda eller en gaffel för att göra mönster på gnocchin.
  9. Koka upp rikligt med saltat vatten i en stor kastrull.
  10. Lägg ner gnocchin i omgångar och koka dem i 2-3 minuter eller tills de flyter upp till ytan. Ta sedan upp dem med en hålslev och lägg dem åt sidan.
  11. Hetta upp olivolja i en stekpanna på medelhög värme. Tillsätt gnocchin och stek den så att den får en fin färg och blir lite krispig.
  12. Smält smöret i en separat stekpanna på medelhög värme. Tillsätt den finhackade vitlöken och stek den tills den är gyllenbrun och doftar gott. Ta av från värmen.
  13. Blanda gnocchin med grönkål och basilika i en stekpanna. Tillsätt det rostade vitlökssmöret och rör om försiktigt för att fördela smakerna.
  14. Servera genast på tallrikar och toppa med lite riven parmesanost och rostade mandlar.