Gnocchi på pumpa med rostat vitlökssmör

Foto: TV4
Gnocchi på pumpa med rostat vitlökssmör
13 ingredienser
30 m
Nu när hösten är på intåg och pumporna är i säsong passar det perfekt att göra pumpagnocchi med grönkål, basilika och rostat vitlökssmör.
Ingredienser
- 500 g butternutpumpa, skalad och urkärnad
- 300 g potatis, skalad
- 200 g vetemjöl
- 1 ägg
- salt
- peppar
- 2 msk olivolja
- 100 g smör
- 4 klyftor vitlök, finhackade
- 200 g grönkål, riven i bitar
- 10-12 färska basilikablad
- parmesanost
- 20 g rostade mandlar
Gör så här
- Värm ugnen till 200 grader.
- Skär pumpan i små bitar och lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper.
- Baka i ugnen i ca 20 minuter eller tills pumpan är mjuk.
- Koka potatisen i saltat vatten tills den är mjuk.
- Pressa sedan potatisen genom en potatispress.
- Blanda pumpan med den mosade potatisen i en stor skål tillsammans med vetemjöl, ägg, salt och peppar. Blanda väl tills degen är jämn och inte klibbig.
- Strö mjöl på arbetsytan och dela degen i mindre bitar. Rulla ut varje bit till en lång rulle med en diameter på ca 2 cm.
- Skär rullarna i små bitar för att forma gnocchi. Använd gärna en gnocchibräda eller en gaffel för att göra mönster på gnocchin.
- Koka upp rikligt med saltat vatten i en stor kastrull.
- Lägg ner gnocchin i omgångar och koka dem i 2-3 minuter eller tills de flyter upp till ytan. Ta sedan upp dem med en hålslev och lägg dem åt sidan.
- Hetta upp olivolja i en stekpanna på medelhög värme. Tillsätt gnocchin och stek den så att den får en fin färg och blir lite krispig.
- Smält smöret i en separat stekpanna på medelhög värme. Tillsätt den finhackade vitlöken och stek den tills den är gyllenbrun och doftar gott. Ta av från värmen.
- Blanda gnocchin med grönkål och basilika i en stekpanna. Tillsätt det rostade vitlökssmöret och rör om försiktigt för att fördela smakerna.
- Servera genast på tallrikar och toppa med lite riven parmesanost och rostade mandlar.