Glutenfria och blodsockervänliga pannkakor

Glutenfria och blodsockervänliga pannkakor
Foto: TV4
Lina Shawali HSB 2024
Lina Shawali HSB 2024

Glutenfria och blodsockervänliga pannkakor

Av: Lina Shawali

Från: Nyhetsmorgon

13 ingredienser

30 min

Det här smarta receptet på pannkakor är både glutenfritt och blodsockervänligt. Pannkakorna är perfekta som mellanmål, brunch eller fika med god topping.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
6 - 8 styck
  • 2 dl mandelmjöl (mixa fint och sikta genom en sil)
  • 4 tsk potatismjöl
  • 4 msk bovetemjöl
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • vaniljpulver [1 knivsudd]
  • 4 ägg
  • 0,75 dl agavesirap
  • 4 dl mjölk
  • 50 g smör, smält
  • smör (eller olja till stekning)

Servering

  • färska bär
  • grekisk yoghurt
  • blandade nötter, hackade

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Mixa mandelmjölet extra fint och sikta det genom en sil.
  2. Blanda mandelmjölet med potatismjöl, bovetemjöl, vaniljsocker och vaniljpulver i en skål.
  3. Vispa ägg och agavesirap för hand. Tillsätt sedan mjölblandningen samt hälften av mjölken och vispa till en slät smet.
  4. Häll till sist i resten av mjölken och det smälta smöret. Vispa tills smeten är jämn och klumpfri.
  5. Hetta upp en stekpanna på medelvärme (ca nummer 6 på spisen).
  6. Smörj pannan lätt med smör eller olja.
  7. Häll i ett tunt lager smet och vinkla pannan så att smeten fördelas jämnt.
  8. Stek varje pannkaka i ca 1–1,5 minuter per sida tills den är gyllene och färdiggräddad.

Servering

  1. Servera pannkakorna varma med färska bär, en klick grekisk yoghurt eller hackade nötter för extra protein och fibrer.