Glutenfria och blodsockervänliga pannkakor

Lina Shawali HSB 2024

Glutenfria och blodsockervänliga pannkakor

Av: Lina Shawali

Från: Nyhetsmorgon

13 ingredienser

30 min

Det här smarta receptet på pannkakor är både glutenfritt och blodsockervänligt. Pannkakorna är perfekta som mellanmål, brunch eller fika med god topping.

Ingredienser

6 - 8 styck
  • 2 dl mandelmjöl (mixa fint och sikta genom en sil)
  • 4 tsk potatismjöl
  • 4 msk bovetemjöl
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • vaniljpulver [1 knivsudd]
  • 4 ägg
  • 0,75 dl agavesirap
  • 4 dl mjölk
  • 50 g smör, smält
  • smör (eller olja till stekning)

Servering

  • färska bär
  • grekisk yoghurt
  • blandade nötter, hackade

Gör så här

  1. Mixa mandelmjölet extra fint och sikta det genom en sil.
  2. Blanda mandelmjölet med potatismjöl, bovetemjöl, vaniljsocker och vaniljpulver i en skål.
  3. Vispa ägg och agavesirap för hand. Tillsätt sedan mjölblandningen samt hälften av mjölken och vispa till en slät smet.
  4. Häll till sist i resten av mjölken och det smälta smöret. Vispa tills smeten är jämn och klumpfri.
  5. Hetta upp en stekpanna på medelvärme (ca nummer 6 på spisen).
  6. Smörj pannan lätt med smör eller olja.
  7. Häll i ett tunt lager smet och vinkla pannan så att smeten fördelas jämnt.
  8. Stek varje pannkaka i ca 1–1,5 minuter per sida tills den är gyllene och färdiggräddad.

Servering

  1. Servera pannkakorna varma med färska bär, en klick grekisk yoghurt eller hackade nötter för extra protein och fibrer.