Glöggcrostini

Glöggcrostini
Foto: Susanna Blåvarg
Malin Landqvist - porträtt
Malin Landqvist - porträtt

Glöggcrostini

24 ingredienser

Precis vad man önskar till glöggminglet. Något som mättar lite lagom före allt sött. Gör en sort eller prova allihop! Förbered gärna både crostini och röror, men lägg ihop dem strax före servering, annars blir de mjuka. Om det blir lite röror över är de perfekta till sallader, på julbordet eller att klicka i en varm vintersoppa.

Ingredienser

portioner stycken
  • 1 baguette
  • smör, till stekning
  • olja, till stekning

Spenathummus och äpple

  • 1 färdigkokta kikärtor (380 g)
  • 60 g spenat, sköljd
  • 2 msk citronsaft (ekologisk citron)
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 0,5 dl rapsolja
  • 0,5 dl vatten
  • salt
  • svartpeppar
  • ev äpple, några färska strimlor
  • ev hasselnötter, rostade

Grön tapenade

  • ca 400 g gröna oliver utan kärnor
  • 1 klyfta vitlök (liten)
  • 0,5 citron, finrivet skal (ekologisk)
  • citron
  • 2 msk färsk bladpersilja, hackad
  • 2-3 msk olivolja
  • ev oliver, till garnering

Mozzarella och fikon

  • 2 buffelmozzarella (à 125 g)
  • 2 färska fikon
  • flytande honung
  • färsk rosmarin

Gör så här

  1. Skiva baguetten tunt och stek brödskivorna frasiga i smör och olja på båda sidor.

Spenathummus och äpple

  1. Skölj kikärterna. Mixa dem med alla ingredienser utom äpple och nötter till en slät hummus. Smaka av med salt och peppar.
  2. Bred en klick på var och en av tio crostini. Toppa gärna med lite äppelstrimlor och rostade hasselnötter.

Grön tapenade

  1. Mixa ihop ingredienserna till tapenaden. Klicka på tio crostini.
  2. Toppa gärna med en olivhalva.

Mozzarella och fikon

  1. Bryt mozzarellan i mindre bitar. Skiva fikonen. Fördela på tio crostini och toppa med lite honung och en ytterst liten rosmarinkvist.