Glasskålar med brynt smörglass
Glasskålar med brynt smörglass
15 ingredienser
1 h + tid i kyl/frys
Hilda skapar magi då hon bakar norrländska rån som hon serverar som glasskålar med brynt smörglass, hallonsylt, färska hallon och minigräddbullar.
Se Hilda Kirkhoff laga receptet

Ingredienser
Rånsmet
- 135 g smör
- 1,5 strösocker
- 1,5 dl mjölk
- 1,5 dl vatten, kallt
- 3 dl vetemjöl
- 3 tsk vaniljsocker
- 25 g smör (till gräddning)
Brynt smörglass
- 100 g smör, brynt
- 5 dl vispgrädde
- 1 burk mascarpone
- 1 burk kondenserad mjölk
- 1 tsk vaniljpaste
Servering
- hallonsylt
- färska hallon
- grädde
- mini -gräddbullar
Gör så här
Rånsmet
- Smält smöret och låt svalna.
- Blanda ner resterande ingredienser i smöret och rör om till en klumpfri smet.
- Låt smeten stå över natten i kylen.
- Värm upp rånjärnet till medelvärme och häll ca 0,5–1 msk smet i mitten på järnet, grädda till gyllene färg.
- Lägg flarnet över botten på ett glas och forma det till en glasskål. Låt flarnet svalna någon minut ovanpå glasbottnen så att det stelnar.
Brynt smörglass
- Ta fram en kastrull och bryn smöret tills det är bärnstensfärgat. Låt svalna helt i rumstemperatur.
- Vispa grädde och mascarpone med elvisp till en luftig men fast konsistens.
- Tillsätt kondenserad mjölk, vaniljpaste och det brynta smöret. Rör om till en luftig glassmet.
- Häll smeten i en form och låt stelna i frysen i minst 6 timmar.
Servering
- Servera dina glasskålar med brynt smörglass, hallonsylt, färska hallon, lite lättvispad grädde och minigräddbullar.