Glassbomb med färska hallon

Glassbomb med färska hallon
Foto: Tv4

Glassbomb med färska hallon

Av: Jani - Motala

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

1 h 30 m

Vad är väl härligare än en maffig glassbomb med färska hallon till dessert?

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Vaniljglass

  • 3,5 dl vispgrädde
  • 4 äggulor
  • 0,8 dl strösocker
  • 1 vaniljstång (fröna)

Hallonsorbet

  • 80 g vatten
  • 60 g strösocker
  • 110 g hallon
  • 0,25 citron, pressad

Servering

  • färsk citronmeliss
  • hallon
  • kolasås

Gör så här

Vaniljglass

  1. Vispa grädden.
  2. Vispa äggulor, socker och vanilj till en luftig smet i en separat skål.
  3. Blanda försiktigt ner äggblandningen i grädden.
  4. Häll upp bladningen i en skål med lock och ställ i frysen. Öppna lådan och rör i smeten ca en gång i timmen. Gör detta tills den har fått en helt fast form. Använder du glassmaskin så stelnar den inom 15–20 minuter.

Hallonsorbet

  1. Mät upp vatten och socker i en kastrull och koka upp. Låt det sjuda i ca 5 minuter och låt det därefter svalna tills det är ljummet.
  2. Tillsätt hallon och citronsaft.
  3. Mixa blandningen kort med stavmixer. Häll upp smeten i en skål med lock och placera skålen i frysen. Öppna lådan och rör i smeten ca en gång i timmen tills hallonsorbeten fått en fast form. Använder du glassmaskin så stelnar den inom 15–20 minuter, men du behöver låta den svalna i kylskåpet i ca 30 minuter innan smeten placeras i glassmaskinen.

Montering av glassbomb

  1. Ta en kupolformad liten skål. Klä insidan av skålen med plastfolie. Bred ut vaniljglass på insidan av skålen så att det blir ett 0,5–1 cm tjockt lager som täcker hela insidan av skålen.
  2. Fyll mittendelen med hallonsorbet.
  3. Bred på ett lager av vaniljglass som täcker hela toppen av skålen. På så sätt ska det finnas ett lager av vaniljglass runt hela området av hallonsorbet.
  4. Placera skålen i frysen i ca 1–1,5 timme.

Servering

  1. Vänd upp och ned på skålen över en tallrik så att glassbomben ramlar ur skålen. Ta loss plastfolien.
  2. Lägg hallon runt glassbomben och garnera med citronmeliss och kolasås.