Glassbomb med brinnande schweizisk maräng

POPULÄRT
Glassbomb med brinnande schweizisk maräng
Foto: Tv4

Glassbomb med brinnande schweizisk maräng

Av: Jerry - Kramfors

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

1 h + 5 h i frysen

Du kommer briljera som middagsvärd med den här glassbomben med brinnande schweizisk maräng. Perfekt dessert för en lyckad middag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Vaniljglass

  • 1 vaniljstång
  • 4 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 6 äggulor
  • 2 dl strösocker

Citron/lime-glass

  • 1 citron
  • 2 limefrukter
  • 3 dl grädde
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 äggulor

Sockerkaksbotten

  • matfett, till formen
  • ströbröd, till formen
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk

Schweizisk maräng

  • 4 äggvitor
  • 3 dl strösocker
  • 0,5 msk ättika

Uppläggning

  • rom, till flambering

Gör så här

Vaniljglass

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur alla frön.
  2. Koka sedan upp mjölk och grädde med frön och vaniljstång i en rostfri kastrull.
  3. Vispa sedan äggulorna med socker tills det bli luftigt. Häll den varma mjölkblandningen över äggulorna och häll sedan tillbaka allt kastrullen och rör om.
  4. Sjud nu denna blandning till 85 grader eller tills den blivit tjock under kraftig vispning. Den får inte börja koka. Ta bort från värmen och häll över i en bunke och kyl ned.
  5. Låt glassen stå i frysen över natten. Sen är den klar att serveras. Vill man påskynda kylprocessen så kan man även använda sig av en glassmaskin och sedan stoppa in i frysen.

Citron/limeglass

  1. Riv av skalen från citronen och limen, pressa sedan ut fruktsaften.
  2. Vispa grädden, tillsätt socker och rör i äggulorna.
  3. Blanda sedan ihop alla ingredienser och ställ in i frysen, rör om flera gånger under infrysningen. Även här kan man använda sig utav en glassmaskin för snabbare infrysning.

Sockerkaksbotten

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en lämplig form.
  2. Vispa ägg och strösocker vitt och luftigt.
  3. Blanda samman mjöl, vaniljsocker och bakpulver.
  4. Smält smöret och häll sedan i den kalla mjölken så det blir ljummet. Häll mjölkblandningen i sockerblandningen och rör om.
  5. Vispa sedan ned mjölkblandningen i smeten och häll över den i formen. Grädda den i ugnen på 175 grader i cirka 27-30 minuter.

Schweizisk maräng

  1. Använd en ren rostfri bunke, det får absolut inte finnas något spår av fett kvar i bunken.
  2. Separera äggulorna från äggvitan och använd bara äggvitan. Vispa lite lätt ihop äggvitor, socker och ättika. Ställ bunken över ett sjudande vattenbad tills sockret smälter, smeten ska bli 62 grader varm, kolla av med en termometer.
  3. Tag bort från värmen och vispa ihop till en fast marängsmet med en elvisp tills den svalnat, efter cirka 10 minuter.

Uppläggning

  1. Lägg tunn plastfolie i en skål eller kopp och fyll den med vaniljglass. Gröp ur ett runt hål i vaniljglassen och fyll med citron/lime glassen. Ställ in i frysen 30 minuter.
  2. Ta sockerkakan och skär ut en passande botten, lika stor som skålen eller koppen med glassen. Lägg ut sockerkaksbotten på en tallrik och lägg glassblandningen ovanpå.
  3. Spritsa sedan marängen på glassbomben och ställ in i frysen tills det är dags att servera.
  4. Bränn av marängen lite lätt med hjälp av en brännare innan servering. Häll sedan brinnande rom över ert mästerverk för att få en ännu godare smak och en häftig effekt. Ät och njut.