Glassbåtssemla
Glassbåtssemla
24 ingredienser
1 h
Den här glassbåten är en riktig succé om du gillar semlor!
Ingredienser
Kardemummamördeg
- 90 g florsocker
- 270 g vetemjöl
- 3 g malen kardemumma, nystött
- 180 g osaltat smör, kallt
- 55 g ägg
- 50 g blond choklad, smält
Mandelmassa
- 200 g sötmandel, blötlagda med skal
- 150 g rörsocker
- 2 bittermandel
Vaniljkräm
- 45 g äggula
- 65 g strösocker
- 20 g majsstärkelse
- 0,5 vaniljstång
- 190 g mjölk, 3%
- 20 g smör
Vaniljglass
- 350 g standardmjölk [3,5 dl]
- 250 g vispgrädde [2,5 dl]
- 180 g strösocker [2 dl]
- 1 vaniljstång, delad på längden och skrapad på frön
- 90 g äggula [ca 5-6 st]
- 1 g salt
Chokladdopp
- 100 g kakaofett
- 200 g blond choklad, pellets eller hackad
- 50 g rostade och saltade mandlar, hackade (till topping)
Gör så här
Kardemummamördeg
- Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg.
- Kavla ut degen ca 2 mm tjock och kyl ner arket.
- Fodra formar med degen genom att försiktigt trycka ned fingrarna längs kanterna. Skär av överbliven deg med en skalkniv.
- Stoppa in pajskalen i frysen i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Lägg bakplåtspapper i formarna och fyll med ris eller bönor. Blindbaka skalen i ca 10 minuter.
- Ta bort pappret och baka skalen tills de är helt genombakade och gyllene.
- Låt sedan svalna.
- Pensla skalen med smält choklad.
Mandelmassa steg 1
- Blötlägg gärna mandlarna dagen innan i en bunke med en tallrik över. Ta annars aningen varmare vatten och låt dem ligga tills du behöver dem.
Mandelmassa steg 2
- Häll av vattnet och mixa mandeln med sockret i en matberedare tills det går ihop.
- Riv bittermandel på den finaste sidan på rivjärnet och häll i.
- Mixa till en slät och seg massa.
- Blanda ut massan med 100 g vaniljkräm för att smeten inte ska bli för hård när du fryser glassbåtarna.
- Fyll skalen halvvägs upp med mandelmassan. Ställ in i frysen (på så sätt stelnar glassen i båten snabbare).
Vaniljkräm
- Blanda äggula, socker och majsstärkelse i en bunke.
- Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem samt stången i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp under omrörning och plocka sedan upp stången.
- Häll blandningen i bunken och blanda väl. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm på medelvärme under konstant omrörning tills det blir en tjock och fin kräm.
- Häll krämen i en bunke, tillsätt smöret och blanda. Paddla tills den är kall.
Vaniljglass
- Förbered ett kallt vattenbad med lika delar iskuber och kallt vatten, gärna i en rostfri bunke. Ställ åt sidan.
- Koka upp mjölken och grädden tillsammans med hälften av sockret och vaniljen i en kastrull. Ta av från värmen.
- Vispa ihop äggulorna med resterande socker.
- Häll den uppkokade gräddmjölken över äggulorna och vispa ihop ordentligt.
- Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm till 83 grader under konstant omrörning.
- Sila ner blandningen i en bunke, gärna av rostfritt stål.
- Tillsätt salt.
- Kyl ner smeten till 4–8 grader över det kalla vattenbadet. Rör emellanåt.
- Kör sedan smeten i en glassmaskin.
- Fyll en spritspåse med stjärntyll med glassen. Spritsa en spiral av vågor ovanpå mandelmassan och stoppa i frysen direkt.
Chokladdopp
- Smält kakaofettet på låg värme i en kastrull under konstant omrörning.
- Häll i chokladen och dra kastrullen åt sidan. Rör runt tills chokladen har smält.
- Låt chokladen svalna något så den inte är för varm.
- Doppa glassbåtarna i chokladen så att hela glassen täcks av choklad. Strö på mandeln omedelbart innan chokladen stelnar. Förvara båtarna i frysen.
- Temperera båtarna ca 10–15 minuter innan servering.