Glass på trädgårdssyra med svarta vinbär
Glass på trädgårdssyra med svarta vinbär
16 ingredienser
1.5 h
En fräsch dessert med smaker från naturen. Glass, saft, gelé och maräng skapar en harmoni i Teas ljuvliga dessert.
Ingredienser
Trädgårdssyraglass
- 150 g vatten
- 150 g mjölk
- 160 g strösocker
- 45 g honung
- 50 g trädgårdssyra (eller ängsyra)
- 300 g citronsaft, pressad
Svartvinbärsbladsaft
- 2 l svarta vinbärsblad
- 2 l vatten
- 300 strösocker
- 2 msk citronsyra
Svartvinbärsbladsgel
- 500 g svartvinbärssaft
- 6 g agar-agar
Spansk körvelmaräng
- 8 torkad körvel (kaplsar)
- 200 g strösocker
- 70 g vatten
- 100 g äggvita
Gör så här
Glass på trädgårdssyra
- Koka ihop vatten, mjölk, socker och honung i en kastrull.
- Ta av från värmen och låt dra i minst 20 minuter eller gärna över natten i kylskåpet.
- Kyl ner smeten till 4–8 grader över kallvattenbadet. Rör emellanåt. Sila av.
- När allt är kallt tillsätt citronsaften och mixa med en stavmixer tills det är helt slätt. Mixa i trädgårdssyra i en kannmixer och kör direkt i glassmaskin.
Svartvinbärsbladssaft
- Skölj bladen noga och lägg i en hink. Koka upp vattnet och häll över bladen. Låt stå i kylen i 2 dygn. Sila av och värm upp vätskan med socker och citronsyra. Låt svalna.
Svartvinbärsbladsgel
- Koka i 2 min och häll upp i en bunke. Låt stelna helt. Mixa sedan slätt i en matberedare.
Spansk körvelmaräng
- Koka upp socker och vatten och körvelkapslar till 121 grader.
- När sockerlagen passerat 110 börja vispa äggvita med en elvisp eller i maskin.
- Lyft ur körvelkapslarna och häll i sockerlagen i en tunn strimma i den vispade äggvitan.
- Vispa tills marängen är glansig och styv. Stryk ut över bakplåtspapper och bränn av marängen med en brännare. Torka i ugnen på 100 grader i cirka 40 minuter. Ta ut och låt svalna.
Montering
- Bottna en djup tallrik med marängsmulor. Lägg på en kula glass och tryck ner en sked platt på kulan. Fyll med svartvinbärsbladgel. Toppa med marängskärvor.