Glass på trädgårdssyra med svarta vinbär

Glass på trädgårdssyra med svarta vinbär
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Glass på trädgårdssyra med svarta vinbär

16 ingredienser

1.5 h

En fräsch dessert med smaker från naturen. Glass, saft, gelé och maräng skapar en harmoni i Teas ljuvliga dessert.

Ingredienser

portioner

Trädgårdssyraglass

  • 150 g vatten
  • 150 g mjölk
  • 160 g strösocker
  • 45 g honung
  • 50 g trädgårdssyra (eller ängsyra)
  • 300 g citronsaft, pressad

Svartvinbärsbladsaft

  • 2 l svarta vinbärsblad
  • 2 l vatten
  • 300 strösocker
  • 2 msk citronsyra

Svartvinbärsbladsgel

  • 500 g svartvinbärssaft
  • 6 g agar-agar

Spansk körvelmaräng

  • 8 torkad körvel (kaplsar)
  • 200 g strösocker
  • 70 g vatten
  • 100 g äggvita

Gör så här

Glass på trädgårdssyra

  1. Koka ihop vatten, mjölk, socker och honung i en kastrull.
  2. Ta av från värmen och låt dra i minst 20 minuter eller gärna över natten i kylskåpet.
  3. Kyl ner smeten till 4–8 grader över kallvattenbadet. Rör emellanåt. Sila av.
  4. När allt är kallt tillsätt citronsaften och mixa med en stavmixer tills det är helt slätt. Mixa i trädgårdssyra i en kannmixer och kör direkt i glassmaskin.

Svartvinbärsbladssaft

  1. Skölj bladen noga och lägg i en hink. Koka upp vattnet och häll över bladen. Låt stå i kylen i 2 dygn. Sila av och värm upp vätskan med socker och citronsyra. Låt svalna.

Svartvinbärsbladsgel

  1. Koka i 2 min och häll upp i en bunke. Låt stelna helt. Mixa sedan slätt i en matberedare.

Spansk körvelmaräng

  1. Koka upp socker och vatten och körvelkapslar till 121 grader.
  2. När sockerlagen passerat 110 börja vispa äggvita med en elvisp eller i maskin.
  3. Lyft ur körvelkapslarna och häll i sockerlagen i en tunn strimma i den vispade äggvitan.
  4. Vispa tills marängen är glansig och styv. Stryk ut över bakplåtspapper och bränn av marängen med en brännare. Torka i ugnen på 100 grader i cirka 40 minuter. Ta ut och låt svalna.

Montering

  1. Bottna en djup tallrik med marängsmulor. Lägg på en kula glass och tryck ner en sked platt på kulan. Fyll med svartvinbärsbladgel. Toppa med marängskärvor.