En fräsch dessert med smaker från naturen. Glass, saft, gelé och maräng skapar en harmoni i Teas ljuvliga dessert.
Ingredienser
Trädgårdssyraglass
150 g vatten
150 g mjölk
160 g strösocker
45 g honung
50 g trädgårdssyra (eller ängsyra)
300 g citronsaft, pressad
Svartvinbärsbladsaft
2 l svarta vinbärsblad
2 l vatten
300 strösocker
2 msk citronsyra
Svartvinbärsbladsgel
500 g svartvinbärssaft
6 g agar-agar
Spansk körvelmaräng
8 torkad körvel (kaplsar)
200 g strösocker
70 g vatten
100 g äggvita
Gör så här
Glass på trädgårdssyra
Koka ihop vatten, mjölk, socker och honung i en kastrull.
Ta av från värmen och låt dra i minst 20 minuter eller gärna över natten i kylskåpet.
Kyl ner smeten till 4–8 grader över kallvattenbadet. Rör emellanåt. Sila av.
När allt är kallt tillsätt citronsaften och mixa med en stavmixer tills det är helt slätt. Mixa i trädgårdssyra i en kannmixer och kör direkt i glassmaskin.
Svartvinbärsbladssaft
Skölj bladen noga och lägg i en hink. Koka upp vattnet och häll över bladen. Låt stå i kylen i 2 dygn. Sila av och värm upp vätskan med socker och citronsyra. Låt svalna.
Svartvinbärsbladsgel
Koka i 2 min och häll upp i en bunke. Låt stelna helt. Mixa sedan slätt i en matberedare.
Spansk körvelmaräng
Koka upp socker och vatten och körvelkapslar till 121 grader.
När sockerlagen passerat 110 börja vispa äggvita med en elvisp eller i maskin.
Lyft ur körvelkapslarna och häll i sockerlagen i en tunn strimma i den vispade äggvitan.
Vispa tills marängen är glansig och styv. Stryk ut över bakplåtspapper och bränn av marängen med en brännare. Torka i ugnen på 100 grader i cirka 40 minuter. Ta ut och låt svalna.
Montering
Bottna en djup tallrik med marängsmulor. Lägg på en kula glass och tryck ner en sked platt på kulan. Fyll med svartvinbärsbladgel. Toppa med marängskärvor.