Glaserat äppelflan

Glaserat äppelflan
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Glaserat äppelflan

5 ingredienser

En klassisk fransk dessert som är både lätt att baka och tacksam att bjuda på. Variera med färska persikor, aprikoser eller päron, allt efter säsong.

Ingredienser

portioner
  • 150 g smör
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,25 dl vatten, kallt

Fyllning:

  • 3-4 äpplen, skalade, klyftade
  • ca 2 dl äppelgelé (eller röda vinbär)

Gör så här

  1. Nyp ihop en smuldeg av smör och mjöl. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Lägg den i plastfilm i kylen 1 timme.
  2. Värm ugnen till 225°. Kavla ut degen, klä en pajform med den och nagga bottnen. Vik en folieremsa över kanten, så att inte degen glider ner. Grädda 10 minuter.
  3. Ta ut formen och ta bort folien. Lägg på tunt skurna äppelklyftor. Grädda klart 15-20 minuter. Smält gelén och skeda över den färdiga pajen.