Ginopaj med smul på kolasnittar

koket.se
Ginopaj med smul på kolasnittar
Foto: TV4
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Ginopaj med smul på kolasnittar

14 ingredienser

45 min

Dessertklassikern gino i nytt format! Frukter och bär gratineras här med ett smul på kolasnittsdeg med vit choklad och hasselnötter. Magiskt gott med en kula vaniljglass till.

Se Camilla Hamid laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 250 g färska jordgubbar
  • 0,5 ananas
  • 1 banan
  • 2 kiwis
  • 2 limefrukter, saften
  • 1 dl strösocker
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 2 msk ljus sirap
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 150 g vit bakchoklad, grovhackad
  • 50 g hasselnötter, utan skal och grovt hackade

Till servering

  • vaniljglass

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader, grillfunktion.
  2. Skala och skiva bananerna. Fördela bananskivorna i fyra ugnssäkra portionsformar.
  3. Skiva jordgubbar, banan, ananas och kiwi i bitar och fördela jämnt i portionsformarna.
  4. Pressa limesaft över frukterna och bären och grilla i ca 5 minuter.
  5. Under tiden kan du göra smuldegen. Vispa ihop smör, strösocker och sirap riktigt krämigt med elvisp i en bunke.
  6. Tillsätt vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och arbeta ihop med händerna bara precis tills det går ihop till en jämn deg.
  7. Tillsätt vit choklad och hasselnötter, arbeta ihop tills de fördelat sig jämnt i degen.
  8. Ta ut formarna ur ugnen och sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  9. Smula degen över frukterna och bären i portionsformarna och grädda pajerna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills smuldegen fått en fin, gyllenbrun färg.
  10. Servera direkt med vaniljglass!

Glöm inte att matsortera rester och skal från frukterna och bären för en mer hållbar bakning och njut av din ginopaj! /Köket-redaktionen