Getostspäckad tournedos

Foto: Tv4
Getostspäckad tournedos
18 ingredienser
45 m
Getostspäckad tournedos med potatisplätt och lingonsås är en både rustik och festlig huvudrätt.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Getostspäckad tournedos
- 4 oxfiléer, tournedos (från mittbiten av en oxfilé)
- 1 tsk salt
- ca 2 krm vitpeppar
- 1-2 msk smör (till stekning)
- 4-6 msk getost
Lingonsås
- 1,5 dl rött portvin
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 2 msk svartvinbärsgelé (eller portvinsgelé)
- 2 dl crème fraîche
- 1,5 dl lingon, råa frysta
- ev 1 msk gin
Potatisplättar
- 6-8 kokt potatis
- 4-6 msk smör
- salt
- vitpeppar
Servering
- 4 valnötter
- broccoli, kokta
- gröna ärtor
Gör så här
Getostspäckad tournedos
- Putsa filén helt fri från hinnor och skär ut 4 tournedos á ca 175 gram från mittbiten.
- Salta och peppra filébitarna.
- Bryn bitarna hastigt i en stekpanna så att de får vacker färg runt om. Låt filéerna kallna.
- Gör två djupa snitt i form av ett kryss på ovansidan av varje tournedos. Vidga snitten så du kan fylla med en dryg matsked getost i varje köttbit.
- Filéerna är nu förberedda och klara för uppvärmning i ugnen i samband med servering.
- Sätt ugnen på 250 grader.
Lingonsås
- Koka upp portvinet med grönsaksbuljongtärningen och geléen. Koka ihop det hela tills ca 1 dl återstår.
- Tillsätt créme fraiche och ge såsen ytterligare ett uppkok.
- Spara några av lingonen till garneringen. Lägg resten av lingonen i en matberedare och kör tills de blir finfördelade.
- Slå den heta såsen under pågående körning i matberedaren och kör ytterligare någon minut.
- Häll tillbaka såsen i kastrullen för slutlig upphettning samt smaka av med salt och eventuellt 1 msk gin.
Potatisplättar
- Koka potatisen.
- Pressa potatisen genom en potatispress och blanda ner smöret.
- Smaksätt med salt och en aning vitpeppar.
- Forma potatismoset till runda bollar och platta ut till potatisplättar. Stek i en stekpanna.
Servering
- Ställ filéerna på en ugnsplåt i mitten av ugnen för uppvärmning och färdigstekning. Beräkna ca 5–7 minuter beroende på köttbitarnas höjd och storlek samt hur pass rosafärgad man vill ha sin tournedos.
- Lägg upp varje filé ovanpå en potatisplätt på en tallrik och slå lite lingonsås omkring.
- Garnera köttet med valnötskärnor, några råa lingon, gröna ärtor och broccolibuketter.