Getostspäckad tournedos

Getostspäckad tournedos
Foto: Tv4

Getostspäckad tournedos

Av: Sandra - Vänersborg

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

45 m

Getostspäckad tournedos med potatisplätt och lingonsås är en både rustik och festlig huvudrätt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Getostspäckad tournedos

  • 4 oxfiléer, tournedos (från mittbiten av en oxfilé)
  • 1 tsk salt
  • ca 2 krm vitpeppar
  • 1-2 msk smör (till stekning)
  • 4-6 msk getost

Lingonsås

  • 1,5 dl rött portvin
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 msk svartvinbärsgelé (eller portvinsgelé)
  • 2 dl crème fraîche
  • 1,5 dl lingon, råa frysta
  • ev 1 msk gin

Potatisplättar

  • 6-8 kokt potatis
  • 4-6 msk smör
  • salt
  • vitpeppar

Servering

  • 4 valnötter
  • broccoli, kokta
  • gröna ärtor

Gör så här

Getostspäckad tournedos

  1. Putsa filén helt fri från hinnor och skär ut 4 tournedos á ca 175 gram från mittbiten.
  2. Salta och peppra filébitarna.
  3. Bryn bitarna hastigt i en stekpanna så att de får vacker färg runt om. Låt filéerna kallna.
  4. Gör två djupa snitt i form av ett kryss på ovansidan av varje tournedos. Vidga snitten så du kan fylla med en dryg matsked getost i varje köttbit.
  5. Filéerna är nu förberedda och klara för uppvärmning i ugnen i samband med servering.
  6. Sätt ugnen på 250 grader.

Lingonsås

  1. Koka upp portvinet med grönsaksbuljongtärningen och geléen. Koka ihop det hela tills ca 1 dl återstår.
  2. Tillsätt créme fraiche och ge såsen ytterligare ett uppkok.
  3. Spara några av lingonen till garneringen. Lägg resten av lingonen i en matberedare och kör tills de blir finfördelade.
  4. Slå den heta såsen under pågående körning i matberedaren och kör ytterligare någon minut.
  5. Häll tillbaka såsen i kastrullen för slutlig upphettning samt smaka av med salt och eventuellt 1 msk gin.

Potatisplättar

  1. Koka potatisen.
  2. Pressa potatisen genom en potatispress och blanda ner smöret.
  3. Smaksätt med salt och en aning vitpeppar.
  4. Forma potatismoset till runda bollar och platta ut till potatisplättar. Stek i en stekpanna.

Servering

  1. Ställ filéerna på en ugnsplåt i mitten av ugnen för uppvärmning och färdigstekning. Beräkna ca 5–7 minuter beroende på köttbitarnas höjd och storlek samt hur pass rosafärgad man vill ha sin tournedos.
  2. Lägg upp varje filé ovanpå en potatisplätt på en tallrik och slå lite lingonsås omkring.
  3. Garnera köttet med valnötskärnor, några råa lingon, gröna ärtor och broccolibuketter.