Geléad fisksoppa

0 röster
4
Geléad fisksoppa
Foto: TV4

Från Israel kommer den här annorlunda soppan. Den består av fisk, russin och grönsaker i en lätt kryddig gelé. En utmärkt lunchrätt för varma dagar. Karp kan vara svår att få tag i, och då kan andra sötvattensfiskar användas, t ex braxen. Servera bröd att bryta till.

4
4 portioner

Du behöver

  • 1 kg urtagen karp (eller annan sötvattenfisk)
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 dl russin
  • 0,5 tsk salt
  • 4 kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 liten kanelstång
  • 1 kryddnejlika, hel
  • 2,5 dl torrt vitt vin
  • 2,5 dl vatten
  • 2 morötter
  • 4 citroner, skivor

Gör så här

  1. Filéa fisken och ställ den åt sidan. Lägg fiskrenset, lökhacket, russinen, alla kryddor, det vita vinet och vattnet i en gryta och låt sjuda 30 minuter under lock.
  2. Sila spadet och häll det i en annan kastrull. Skala och skiva morötterna. Lägg i dem och koka dem nästan mjuka i buljongen.
  3. Lägg ner fiskbitarna och sjud i 10 minuter eller tills fiskfiléerna är färdiga. Lägg fisken, delad i bitar, i portionsskålar tillsammans med morötterna.
  4. Sila buljongen noga och häll den över fisken. Ställ skålarna kallt så att rätten gelear sig. Garnera med citronskivorna före servering.
26 januari 2009