Gävlesnäckor med pastasås kronärtskocka

Gävlesnäckor med pastasås kronärtskocka
Foto: TV4

Gävlesnäckor med pastasås kronärtskocka

Av: Jonas Lindberg

Från: Efter stängning

12 ingredienser

60 m

Hemgjord pasta och krämig pastasås med kronärtskocka, tomat, champinjoner och sparris.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner

Pastadeg

  • 6 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk salt

Pastasås

  • 4 kronärtskockor
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 chilifrukt
  • 3 dl grädde
  • 8 körsbärstomater
  • 4 champinjoner
  • 6 sparris
  • olja, att steka i

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Blanda samman samtliga ingredienser till pastadegen och arbeta ihop till en slät och smidig deg. Tillsätt ev lite vatten om du upplever degen som torr. Lägg i plastfolie och låt vila ca 15 minuter.
  2. Koka upp grädde i en kastrull tillsammans med hel vitlöksklyfta samt chili. Låt koka ca 15 minuter och lyft sedan ur vitlök och chili.
  3. Skala kronärtskockorna och dela den färdigskalade "botten" i mindre klyftor. Hetta upp en stekpanna på medelhög värme och stek klyftorna tills mjuk. Rör och vänd på de ofta så det blir jämnt stekta. Lägg därefter över kronärtskockan i grädden och låt stå och dra medan du gör färdigt pastan.
  4. Ta fram pastadegen och nyp av 1 cm stora nypor från pastadegen. Lägg den på bänkskivan och dra/rulla degen under tummen. Den ska formas likt en snäcka.
  5. Koka upp välsaltat pastavatten och koka snäckorna ca 7 minuter.
  6. Skiva och dela svampen, sparrisen och tomaterna och stek dessa sedan på hög värme i en stor och vid stekpanna. Tillsätt grädden och kronärtskockorna och låt koka ihop någon minut. Häll av pastan och tillsätt pastan i stekpanna. Rör runt väl och servera genast.