Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop det smälta smöret och strösocker i en bunke.
Blanda bakpulver och vetemjöl och rör ner det ihop med resten av ingredienserna i bunken. Blanda ihop allt till en slät smet.
Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter. Strö över pärlsocker.
Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 45 min. Låt den svalna i formen.
Glassen:
Vispa grädden löst (som grädden man har på en irish coffee). Vispa samman ägg och socker separat från grädden och sedan blanda försiktigt ihop dem två.
Häll smeten i en glassmaskin och låt blandningen kallna innan du har i lingonen. När du har haft i lingonen så låt glassen stelna i maskinen och sedan ha in i frysen eller ät direkt.
Servera kakan i tårtbitar med en stor skopa glass vid sidan om. Dryckesförslag: Sherry och kaffe