• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Gammeldags kardemummakaka

Gammeldags kardemummakaka
Foto: TV4

Gammeldags kardemummakaka

7 steg att laga

12 ingredienser

1 h 30 min

En klassisk kardemummakaka, serveras med lingonglass.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten där är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet

Ingredienser

portioner12 bitar

Kardemummakakan

  • 100 g smör, smält (låt det svalna)
  • 3 dl strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 3 tsk malen kardemumma, stötta
  • 2,5 dl filmjölk

Lingonglass:

  • 4 dl grädde, mjukvispad
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl lingon, rårörda

Garnering:

  • ca 2 msk pärlsocker

Gör så här

  1. Kakan: Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop det smälta smöret och strösocker i en bunke.
  2. Blanda bakpulver och vetemjöl och rör ner det ihop med resten av ingredienserna i bunken. Blanda ihop allt till en slät smet.
  3. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 cm i diameter. Strö över pärlsocker.
  4. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 45 min. Låt den svalna i formen.
  5. Glassen: Vispa grädden löst (som grädden man har på en irish coffee). Vispa samman ägg och socker separat från grädden och sedan blanda försiktigt ihop dem två.
  6. Häll smeten i en glassmaskin och låt blandningen kallna innan du har i lingonen. När du har haft i lingonen så låt glassen stelna i maskinen och sedan ha in i frysen eller ät direkt.
  7. Servera kakan i tårtbitar med en stor skopa glass vid sidan om. Dryckesförslag: Sherry och kaffe