Gäddfärsqueneller med hummersås

Gäddfärsqueneller med hummersås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Gäddfärsqueneller med hummersås

14 ingredienser

När gäddan väl är befriad från skinn och ben kan köttet användas till queneller. Till den här rätten behöver du hjälp av en matberedare.

Ingredienser

portioner
  • 300 g gäddfilé (skinn- och benfri)
  • 1,5 tsk salt
  • 1 äggvita
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 1 msk potatismjöl
  • 3 dl vispgrädde

Hummersås

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl fiskbuljong
  • 1 msk cognac
  • 2 msk koncentrerad hummerfond
  • 1 krm cayennepeppar
  • citronsaft (efter smak)
  • 0,5 tsk salt

Gör så här

  1. Skär gäddfilén i mindre bitar. Lägg gäddkött, salt, äggvita och kajennpeppar i en matberedare och kör en kort stund till en finfördelad jämn massa. Tillsätt potatismjölet, kör vidare och spä med grädden i omgångar. Kör det hela till en slät färs i 1–2 minuter.
  2. Smörj en låg, vid panna med lock. Forma färsen med hjälp av en vattendoppad matsked till knappt äggstora queneller och lägg dem tätt i pannan. Fyll försiktigt på med hett vatten som täcker bullarna. Tillsätt salt och sjud det hela mycket sakta under lock ca 10 minuter.
  3. Hummersås: Smält smör i en kastrull. Ta av kastrullen från värmen och vispa ner mjöl. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, häll i fiskbuljong, konjak och hummerfond och låt puttra en stund. Krydda med salt, citronsaft och kajennpeppar.